Az államfő értésre adta: nem nevezi ki Adina Floreát a DNA élére

Nem történhet visszalépés Romániában a korrupció elleni küzdelem terén - mondta csütörtökön Brüsszelben Klaus Johannis államfő, hozzátéve, hogy olyan személynek kell vezetnie a korrupcióellenes ügyészségwet (DNA), aki határozott, és felvállalja ezt a nehéz küzdelmet.

Az EU-csúcsra érkező elnöktől azt kérdezték az újságírók, miként vélekedik arról, hogy az igazságügyi miniszter Adina Floreát javasolta a korrupcióellenes főügyészi tisztségre.

"Nem történhet visszalépés Romániában a korrupció elleni küzdelem terén, ez megengedhetetlen, soha nem fogok ilyent elfogadni" - mondta az államfő, hangsúlyozva, "komolyan" kell küzdeni a korrupció ellen, ezért olyan személynek kell vezetnie a DNA-t, aki független, határozott és kész felvállalni ezt a nehéz küzdelmet.  Johannis szerint "súlyos problémák merülnek fel" az új DNA-főügyész kinevezési eljárása kapcsán.

Az államfő emlékeztetett: a Legfelsőbb Bírói Tanács alkalmatlannak nyilvánította a tisztségre a jelöltet, olyan érveket hozva fel, amelyek őt elgondolkodtatták. „Ez aggodalommal tölt el engem, és amikor visszatérek az országba, nyilatkozni fogok a témáról. Addig is kértem az Államelnöki Hivatal illetékeseitől, hogy vizsgálják meg e javaslat törvényességét, majd bővebben is beszélhetünk róla" - fogalmazott az elnök.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Adina Florea kinevezése visszalépést jelentene-e a korrupció elleni küzdelem terén, és ismeri-e őt személyesen vagy tárgyalt-e vele, az államfő így válaszolt: "Nem ismerem és nem is gondolom úgy, hogy most meg kellene ismernem. Tanulmányozni fogom az elém terjesztett dokumentumokat, majd otthon részletesebben beszélünk a témáról".

Kapcsolódók

Kimaradt?