Dragneát nem érdekli, hogy kirúgják-e az ellene eljáró ügyészt

Legalábbis ezt nyilatkozta a sajtónak a PSD elnöke, amikor az ügyészek tevékenységét szabályozó sürgősségi kormányrendeletről kérdezték. 

Mindenki szabadon megtámadhatja a sürgősségi kormányrendeletet - hangoztatta szerdán Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hozzátette: a maga részéről támogatja, hogy a magasabb szintű ügyészségeken tapasztaltabb ügyészek dolgozzanak. Dragnea azt mondta: akkor látta az ügyészekre vonatkozó kormányrendeletet, amikor az megjelent a Hivatalos Közlönyben és újságírói felvetésre úgy reagált: "nem hiszi", hogy számára kedvező előírásról van szó.

"E szerint a propaganda szerint, az elmúlt két esztendőben minden törvényt és kormányrendeletet értem hoztak. Nem érdekel, hogy a DNA-ban marad-e vagy sem az az ügyész (aki a Dragneát érintő TelDrum ügyben nyomoz - szerk.), tényleg nem érdekel. És ha elmegy, akkor mi van? Eltűnik a dosszié? Nem veszi át más ügyész? De nem hiszem, hogy elmegy. Amúgy, mindenki szabadon megtámadhatja a kormányrendeletet" - nyilatkozta Dragnea a parlamentben. 

Hozzátette: támogatja, hogy a magasabb szintű ügyészségeken, a legfőbb ügyészségen, az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségen (DIICOT) tapasztaltabb ügyészek dolgozzanak, a "többi mese". 

A legfőbb ügyész a Nép Ügyvédjéhez fordult

Kéri Victor Ciorbeát, a Nép Ügyvédjét Augustin Lazăr legfőbb ügyész, hogy emeljen alkotmányossági kifogást az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos sürgősségi rendelet VII. cikkelye ellen. A szóban forgó cikkely azokra a feltételekre vonatkozik, amelyeket teljesíteniük kell a legfőbb ügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészeinek.

A feltétel például az eddigi nyolcról tíz évre növeli a korrupcióellenes ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot. Az ellenzéki média számításai szerint ennek a követelménynek legalább negyven ügyész nem felel meg, köztük az az Alexandra Lăncrănjan, aki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök két legújabb bűnvádi eljárását vezeti. A sürgősségi kormányrendelet azt is előírja, hogy a DNA-ba csak felvételi vizsgával lehet bekerülni, de ilyen vizsgát a jellegi ügyészek egyike sem tett. Egyes médiumok és ellenzéki politikusok ezt úgy értelmezték, hogy a sürgősségi rendelet teljességgel megbénítja a korrupcióellenes ügyészséget. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?