CSM: nem kell távozniuk ügyészeknek a DNA-tól

A legfőbb ügyészségen, az korrupcióellenes ügyészségen (DNA), illetve a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen (DIICOT) dolgozó ügyészek tevékenységét nem érinti az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet, mert nincs visszamenőleges hatálya - döntötte el szerdán egyöntetű szavazattal a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege.

„A minimum tíz éves szakmai tapasztalatot kötelezővé tevő előírás miatt senkinek nem kell távoznia az ügyészségektől, mert meglátásunk szerint a rendelet nem visszamenőleges hatályú” - szögezte le Codruţ Olaru, a CSM alelnöke, aki hozzátette: a határozatukat rövidesen megindokolják.

Mint ismert, a DNA-nál azért okozhat működési zavart a sürgősségi kormányrendelet, mert az eddigi nyolcról tíz évre növeli a korrupcióellenes ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot. Az ellenzéki média számításai szerint ennek a követelménynek legalább negyven ügyész nem felel meg, köztük az az Alexandra Lăncrănjan, aki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök két legújabb bűnvádi eljárását vezeti.

A sürgősségi kormányrendelet azt is előírja, hogy a DNA-ba csak felvételi vizsgával lehet bekerülni, de ilyen vizsgát a jellegi ügyészek egyike sem tett. Egyes médiumok és ellenzéki politikusok ezt úgy értelmezték, hogy a sürgősségi rendelet teljességgel megbénítja a korrupcióellenes ügyészséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?