Máris támadja az ortodox egyház a bejegyzett élettársi kapcsolatot

Határozottan elutasítja a Román Ortodox Egyház az élettársi kapcsolat legalizálását – nyilatkozta kedd este az egyház szóvivője az Antena3 hírtelevíziónak.

Vasile Bănescu arra reagált, hogy korábban egy miniszter, majd Florin Manole szociáldemokrata képviselő is bejelentette: jövő héten iktatják a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvénytervezetet. Mint kedden írtuk, a jogszabály kidolgozásában az RMDSZ is jelentős szerepet vállalt.

Az ortodox egyház szóvivője szerint a törvény elfogadása az első lépést jelentené az azonos neműek házasságának engedélyezéséhez. „Az a cél, hogy fokozatosan elfogadtassák a társadalommal az azonos neműek házasságának gondolatát” – mondta Bănescu.

A szóvivő szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság intézménye között „fölösleges átfedések vannak”, előbbi azoknak a pároknak szól, akik „együtt szándékoznak útnak indulni, de ezt nem vállalják fel teljes egészében”.

Bănescu leszögezte: az elfogadásra váró törvény „veszélyezteti a család intézményét”, ezért az ortodox egyház várhatóan tárgyalásokat kezdeményez a parlamenttel a tervezetről.

Az élettársi kapcsolatot szabályozó törvény explicit módon megtiltja majd, hogy az ilyen kapcsolatban élő személyek gyereket fogadjanak örökbe - közölte kedden Florin Manole szociáldemokrata képviselő. „A jövő héten több társammal együtt benyújtunk egy törvénytervezetet, amely az élettársi kapcsolatot szabályozza. Ebben vagyoni kérdések, adósságok, öröklés és egyebek mellett (...) benne lesz az is, hogy az ilyen kapcsolatban élő személyek nem fogadhatnak örökbe gyereket” - mondta a képviselő. (Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?