„Keresztény vagyok, de nem kretén” - belső feszültség gerjed a PNL-ben

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) rossz irányba halad, mert megoldásokra van szükség, nem a 2000 előtti politika folytatására - jelentette ki hétfőn Cezar Preda liberális párti képviselő, aki hozzátette: ő "keresztény" és nem "kretén".

"Én kereszténydemokrata vagyok: szeretem a családomat, az egyházamat (...), ezek a kereszténydemokrácia értékei (...), de azt állítani rólam, hogy 'összeférhetetlen' vagyok, mert nem támogatom a referendumot... Helytelen hozzáállás, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó referendumon valaki győzött és valaki veszített. A PNL rossz irányba halad, mert az emberek megoldásokat akarnak, nem a 2000 előtti politika folytatását, amely a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) eltűnésével katasztrófa kezdetét jelentette a jobboldalnak. A PNL-nek sürgősen be kell bizonyítania, hogy képes vezetni az országot. Nem sokra megyünk azzal (...), hogy állandóan hangoztatjuk: Dragnea a hibás, Dragnea egy tolvaj - ezt mindenki látja" - nyilatkozta Cezar Preda az RFI francia rádióállomásnak.

Preda "óriási hibának" nevezte, hogy a PNL elnöke bűnügyi eljárást indított a miniszterelnök ellen és úgy vélte: vagy megváltozik Ludovic Orban pártelnök, vagy "tavasszal katasztrofális eredményekre számíthatunk".

Orban: furcsa kirohanás ez

A PNL elnöke "furcsa kirohanásnak" tartja a több párttag által az alakulat vezetősége ellen megfogalmazott bírálatot. A vasárnap esti urnazárást követően ugyanis Alina Gorghiu liberális párti szenátor azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy a PNL elnöksége "újabb politikai kudarcba lökte a pártot", elszakítva azt a liberális szavazótábor 70 százalékától. "A PNL vezetősége nem összetart, hanem megoszt. Nem modernizál, hanem retrográd politikát javasol. #elég" - állt a bejegyzésben, amely Cătălin Predoiu, Cezar Preda, Mihai Voicu képviselők és más liberális politikusok oldalán is megjelent.

Erre reagálva Orban rámutatott, a PNL vezetősége "mélyen demokratikus" és az "intim meggyőződéseket" tiszteletben tartó álláspontot képviselt a referendum kapcsán, hiszen a párttagok saját belátásuk szerint járhattak el. 

"Furcsa ez a kirohanás, és egyértelműen a Szociáldemokrata Pártnak kedvez, de jobbára olyan kollégák indították, akik már csak voltak pártvezetők, és akik nem adhatnak leckét politikai menedzsmentből" - fogalmazott Orban, hozzátéve, meglepte, hogy Alina Gorghiu ezt az álláspontot képviseli, hiszen a párt éppen az ő elnöki mandátuma alatt kötött együttműködési megállapodást a család alkotmányos meghatározásának módosítását kezdeményező Koalíció a családért szervezettel, és a 2016-os választási kampányt megelőző időszakban a hagyományos családmodell mellett foglalt állást. 

Orban furcsállta Cezar Preda álláspontját is, "aki egy kereszténydemokrata frakció vezetője szeretne lenni a liberális párton belül" 

Kapcsolódók

Kimaradt?