Kelemen Hunor a referendum kudarcáról: nincs miért ujjal mutogatnunk egymásra

Az RMDSZ elnöke azzal magyarázza az alacsony részvételt a referendumon, hogy a választók a népszavazás tárgyát nem érzékelték alkotmánymódosítás útján megoldandó, sürgős problémának. Kelemen Hunor szerint fölösleges most a referendum kudarcának felelőseit keresni.

A politikus az Agerpresnek nyilatkozva értékelte hétfőn az alkotmánymódosító referendumot. Szerinte az urnáktól való távolmaradáshoz hozzájárult az is, hogy a választók túlzottan átpolitizáltnak éreztek egy alapvetően politikamentes témát, másrészt mindkét oldalról manipulálni próbálták a közvéleményt, aminek szintén taszító hatása volt.

Kelemen Hunor hozzátette: nem kell a referendum kudarcának felelőseit keresni, és főként nem a szavazókat kell hibáztatni, mert „a népnek mindig igaza van”. Úgy vélte: véget kell vetni a viszálykeltésnek, mert az „nem old meg semmit”, és tudomásul kell venni, hogy „2018-ban az embereket nem ez a téma foglalkoztatja”.

A magyarlakta megyék alacsony részvételi aránya „a megszokott határok között” volt - mondta a szövetségi elnök. Szerinte az utóbbi időben a magyar választók a román választókhoz hasonlóan viselkednek. „A magyar embereknek sem tetszik, ha hatalmi szóval próbálják befolyásolni döntésüket, akárki is próbálkozzon ezzel” – vélekedett.

Kelemen „elvszerűnek és kiegyensúlyozottnak” értékelte az RMDSZ hozzáállását, amellyel nem próbálta manipulálni a közvéleményt, hanem arra biztatta az embereket, hogy vegyenek részt a népszavazáson és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Úgy vélte: azért volt helyes ez a hozzáállás, mert az erdélyi magyar társadalom nem volt egységes a kérdés megítélésében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?