Székelyzászló-ügy: nyilvános megrovás az Antena3-nak

Nyilvános megrovást kapott az Antena3 hírtelevízió, amiért meghamisították a háromszéki önkormányzat honlapját, és azt állították, hogy az internetes oldal csak magyar nyelven tartalmaz információkat.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) eheti ülésén tárgyalták az Activ Watch Sajtófigyelő Ügynökség panaszát, amelyben a jogvédő szervezet az adó felelősségre vonását kérte, amiért január 29-én a Mihai Gâdea által vezetett Sinteza zilei nevű műsorban azt állították, hogy Kovászna megye tanácsa honlapjának nincs román nyelvű változata. Ennek bizonyítására az Antena3 szerkesztői egy Photoshop programmal meghamisított képernyőmentést mutattak be, és ezzel megsértették az audiovizuális törvénybe foglalt, az információk pontos, ellenőrzött, részrehajlás nélküli és jóhiszemű közlésére vonatkozó előírásait.gadea

Mint arról beszámoltunk, a tévéműsorban a kilenc meghívott újságíró és politikus minősíthetetlen hangnemben rohantak ki a székely szimbólumok ellen, rongynak nevezték a székely zászlót, gúnyolódtak a telefonon bekapcsolt Tamás Sándor háromszéki tanácselnökön, és meghamisították az önkormányzat honlapját.

Az Országos Audiovizuális Tanács nyilvános megrovásban részesítette az Antena 3 televíziót, amiért félrevezették nézőiket. Turos Loránd az audiovizuális tanács magyar tagja 5000 lejes pénzbírságot kért az ügyben érintett televízióra, de a testület többi tagja a nyilvános megrovás mellett szavazott.

Kimaradt?