Blaga: az USL hamisításra készül

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) a számok meghamisításával akarja megakadályozni Traian Băsescu államfőnek az elnöki hivatalba való visszatérését - jelentette ki csütörtökön Vasile Blaga, a  Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke.blaga masolat

A Băsescut támogató politikai erő vezetője szerint a  belügyminisztérium kétszer is közölte már az aktualizált választói névjegyzékben szereplő személyek számát, és csak csütörtökön  jelezte az alkotmánybíróságnak, hogy nem vállal felelősséget az adatok hitelességéért.

Vasile Blaga az alkotmánybíróság döntése kapcsán - amely szeptember 12-re halasztotta a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében való állásfoglalást - kifejtette: tiszteletben tartják a testület álláspontját. Úgy véli, hogy a csütörtöki fejleményekkel elkezdődött az USL által tervezett "államcsíny" második szakasza, amelynek "drámai" következményei lesznek Románia számára.

Antonescu: a demokráciában minden szavazat számít

Crin Antonescu ideiglenes államfő közben üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, amely szeptemberre halasztotta az állásfoglalást a Traian Băsescu felfüggesztett államelnök leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében. Antonescu szerint nem idéz elő politikai bizonytalanságot az alkotmánybíróság döntése. Úgy véli, a testület álláspontja azon a meggyőződésen alapul, hogy a demokráciában minden szavazat számít. A döntés késése nem jelenti azt - mondta -, hogy folytatódik a népszavazást megelőző választási kampány, de azt sem, hogy politikai bizonytalanság keletkezik.{loadposition OTP}

Mint mondta, a nemzetközi hitelezők legitim tisztségviselőkkel tárgyalhatnak, hiszen a kormány és a parlament hivatalában van, az elnöki hivatal működik még akkor is, ha ő azt ideiglenes jelleggel tölti be. Jelenleg Romániában tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége a soron következő felülvizsgálati látogatás céljából. 

Antonescu szerint a belügyminisztériumnak nagyobb hatékonysággal kell végeznie feladatát, aki ezzel a választói névjegyzékkel kapcsolatos ellentmondásos adatokra utalt.

Ponta: eleget teszünk a felkérésnek

Victor Ponta miniszterelnök - aki az USL társelnöke is -"korrektnek" nevezte az alkotmánybíróság döntését. A kormány közleménye szerint a kabinet pénteken délben ülésezik azért, hogy eleget tegyen az alkotmánybíróság felkérésének, miszerint aktualizálja a választói névjegyzéket. A taláros testület szerint ugyanis az Országos Statisztikai Intézet, a belügyminisztérium és az állandó választási hatóság egymásnak ellentmondó adatokat közölt a névjegyzékben szereplő személyek számáról.

Kimaradt?