ET-főtitkár: régiósításkor a történelemre is figyelni kell

Románia régiós átszervezésekor a kormánynak figyelembe kell venni a történelmet és a lakosság összetételét – jelentette ki a román közszolgálat rádiónak adott interjúban az Európa Tanács Bukarestben tartózkodó főtitkára.

Thorbjørn Jagland elmondta, az ET két intézménye, a Velencei Bizottság és a Helyi és Regionális Önkormányzatok Európai Kongresszusa révén szakmai segítséget nyújt Romániának a közigazgatási átszervezéshez. Hangsúlyozta azonban, hogy a legjobb megoldást Bukarestnek kell megtalálnia ezen a téren.thorbjorn-jagland-europarad

Jagland nem kívánta kommentálni egyes román politikusok kijelentéseit, miszerint kizárt az etnikai alapú régiók létrehozása. „A régiók megrajzolása Románián múlik, ám be kell tartania a jogegyenlőség elvét. Engem csodálattal tölt el, ahogyan Románia kezeli a kisebbségi kérdést, és remélem, hogy ez a jövőben is így marad" – fogalmazott az ET főtitkára.

Jagland ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Budapesttől eltérően Bukarest konzultál a Velencei Bizottsággal a román alkotmány módosítása előtt. Fontosnak nevezte, hogy a módosított alaptörvény tisztázza az intézmények hatáskörét a hatalmi ágak szétválasztási elvének tiszteletben tartásával.

A Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki szerdán este Traian Băsescu Bukarestben Thorbjorn Jaglandot, illetve a Hűséges Szolgálatért érdemrend parancsnoki fokozatával Thomas Markert, az ET mellett működő Velencei Bizottság titkárát. Az államfő a korrupció és hatalommal való visszaélés megfékezése, az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme terén nyújtott támogatásért ítélte oda az ET képviselőinek a kitüntetést. Jagland - megköszönve az elismerést - a jogállamiság és az alkotmány legfőbb romániai védelmezőjének nevezte Traian Băsescut. Az ET egyike volt azon európai intézményeknek, amelyek júliusban, az államfő hivatalából való felfüggesztése után aggodalmuknak adtak hangot és felszólították a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget, hogy tartsa tiszteletben a  jogállamiságot és demokratikus alapelveket. Az Európa Tanács alkotmányjogi, konzultatív szakértői testületeként működő Velencei Bizottság a román alkotmánybíróságra nehezedő politikai nyomás ellen emelt szót, amikor a taláros testület döntéseivel elégedetlen kormánypárti politikusok az alkotmánybírák lecserélését helyezték kilátásba, holott elmozdíthatatlanságukat a törvény garantálja.

Az ET főtitkára úgy értékelte, hogy Románia a tavalyi politikai válság után stabilizálódott. Hangsúlyozta azonban, hogy nem kívánatos a honatyák mentelmi jogának túlzott bővítése. „Fontos, hogy a képviselőknek és a szenátoroknak ne legyenek érdek-összefonódásai, mert csak így maradhatnak függetlenek és így ellenőrizhetik hatékonyan a végrehajtó hatalmat" – szögezte le, utalva a honatyák jogállásáról szóló törvény elfogadására.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnek nincsenek igazságszolgáltatási jogkörei, és vita tárgya, hogy a honatyáknak le kell-e mondaniuk, ha esetükben az ANI érdek-összefonódást állapít meg, Jagland emlékeztetett arra, hogy Szlovéniában is lemondott a kormányfő és az ellenzék vezető politikusa, amikor egy korrupcióellenes szervezet korrupció gyanújára okot adó információkat tárt fel róluk.

„Lemondtak, pedig nem törvényszék ítélkezett fölöttük. A politikusoknak ügyelniük kell arra, hogy feddhetetlenségükkel kapcsolatban ne merüljenek fel kételyek" – mondta a közszolgálati rádióban az ET főtitkára.

Kimaradt?