Asztalos: a románoktatást szabályozó rendelet nem alkotmányellenes

Cáfolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetője, hogy alkotmányellenes a magyar diákokat hátrányos helyzetbe hozó előírást hatálytalanító sürgősségi rendelet. Asztalos Csaba a Titu Maiorescu Egyetem jogi karának dékánja, Gabriel Ispas kijelentéseire reagált.

Az egyetemi oktató az edupedu.ro portálnak azt nyilatkozta: amellett, hogy a rendelet sürgőssége nincs megalapozva, ebben a tanévben nem is lenne szabad alkalmazni. Az oktatási törvény 5. paragrafusa ugyanis előírja: a jogszabály bármilyen jellegű módosítása az elfogadását követő tanév első napján lép hatályba.

A szintén jogász Asztalos Csaba cáfolta ezt másképp látja. Az edupedu.ro portálnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a tanügyi törvény módosításainak hatályba lépéséről nem az alkotmány, hanem egy törvény rendelkezik. „Így nyilván csak akkor lenne alkotmányellenes, ha az alaptörvénynek mondana ellent” – magyarázta.

Emlékeztetett arra is, hogy a sürgősségi rendelet harmadik cikkelye kivételt tesz és pontosítja, hogy a tanügyi törvény rendelkezéseitől eltérően a jogszabály a már folyamatban lévő tanévben hatályba lép. „A kivétel nem az alkotmányra, hanem egy törvényre vonatkozik, és szintén egy törvény erejével bír” – hangsúlyozta Asztalos. Hozzátette, a 3. cikkelyben foglalt pontosítás hiányában a rendeletet valóban nem lehetett volna már ebben a tanévben alkalmazni.

A jogi kar dékánjának arra kijelentésére, hogy a rendelet sürgőssége sem indokolt, Asztalos kijelentette: „Mivel indokolta a kormány az előző rendelet sürgősségét? Készített-e arról hatástanulmányt, hogyan érinti a diákokat és lesz-e elegendő szaktanár az oktatásukra? Közel 60 ezer diákot és 4 ezer tantót érintett ez a döntés” – fogalmazott a CNCD elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?