Ilyen sem volt még: kisebbségben maradtak Dragneáék a képviselőházban

Egy hétre visszautalják a szakbizottsághoz az offshore-törvény tervezetét - erről döntött szerdán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök javaslatára a képviselőház plénuma, amelynek döntő házként kell szavaznia a jogszabályról. Először fordul elő, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tudja átvinni az akaratát a parlamenten.

Kelemen Hunor javaslatát 210 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a plénum. A döntés előzménye, hogy kedden este összevont ülésükön az képviselőház illetékes bizottságai megszavazták az offshore-törvénynek a PSD által az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslatait. Ezeket a kisebbik kormánypárt, az ALDE és az ellenzéki pártok ellenezték, az RMDSZ pedig támogatta.

Szerdán a képviselőház plénumának kellett volna szavaznia a tervezetről, azonban az RMDSZ-frakció meggondolta magát, és a szövetségi elnök javasolta a visszaküldését a szakbizottságokhoz. Kelemen Hunor ezt azzal magyarázta, hogy a törvény jelentősen módosult a kedd esti szakbizottsági vitán a szenátusban elfogadott változathoz képest.

A PSD-s képviselők azért szavazták meg az RMDSZ elnökének indítványát, mert gyakorlatilag magukra maradtak, és nem lett volna meg a többség a plénumban a módosító javaslataik elfogadtatásához. Az ülésen Liviu Dragnea nem vett részt, de a végén kijött az irodájából, és odasietett Kelemen Hunorhoz, akit észrevett a folyósón. A két politikus együtt tett meg néhány lépést, közben beszélgettek: a PSD vezetője az RMDSZ álláspontjának megváltozását kérte számon.

„Liviu Dragnea megkérdezte tőlem, hogy mi történt. Azt mondtam, hogy az RMDSZ-nek további magyarázatokra és érvekre van szüksége a módosításokkal kapcsolatban. Ezeket a következő egy hétben tisztázzuk” – mondta a parlamentben az újságírók kérdésére Kelemen Hunor a PSD elnökével folytatott rövid tanácskozás után.

Az ALDE már kedden a PSD ellen fordult

Az offshore-törvény keddi szakbizottsági vitáján a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői tiltakozásul elhagyták az üléstermet. Frakcióvezetőjök, Varujan Vosganian szerint a vita improvizált jellegű volt, mivel nincs valós kimutatás arról, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz az államkassza bevételeire

Az ALDE politikusa nehezményezte, hogy olyan törvényt módosítottak számos pontban, amelyet már két hónappal ezelőtt jóváhagyott a parlament. Kifejtette: a tervezet plenáris megvitatásakor pártja kérni fogja a visszaküldését a szakbizottságok elé, amelyeknek pontos kimutatást kell készíteniük a jogszabály költségvetésre gyakorolt várható hatásairól. 

Válaszként a PSD-s Iulian Iancu képviselő azt mondta: a módosított változat előnyösebb a törvény eredeti formájánál. „A válallatoktól is van egy tanulmányunk, és a pénzügyminisztérium is készített egy tanulmányt az adóhatósággal közösen. 8,8 milliárd eurót fogunk nyerni” - jelentette ki a szakbizottsági elnök.

Szeptember végén a szenátus kedvező feltételeket fogadott el a kitermelő vállalatok számára, így több adókedvezményt biztosított és a következő évtizedekre változatlanul hagyta a jelenlegi kitermelési járadék értékét. A szociáldemokraták azonban most ismét több szigorító feltételt indítványoztak az alsóházban. A jogszabály alapján kell döntést hozzon az idén az amerikai Exxon Mobile és az osztrák OMV Petrom, hogy kitermeli-e a Fekete-tenger talapzatában talált földgázt. A nyersanyag megvásárlásában Magyarország is érdekelt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?