Vitatott cikkellyel egészült ki a honatyák jogállásáról szóló törvény

A két ház szerdai együttes ülésén a parlament az Alkotmánybíróság korábbi döntéséhez igazította a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényt, ám a Demokrata Liberális Párt máris jelezte: ismét megtámadja a taláros testületnél a jogszabályt.

Az Alkotmánybíróság korábban azt kifogásolta, hogy a honatyáknak 45 napig áll módjukban fellebbezni az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) személyüket érintő határozatai ellen. Ez hátrányosan megkülönbözteti az ANI-törvény által érintett többi köztisztségviselőt, akiknek csak 15 napig van lehetőségük az igazságszolgáltatáshoz fordulni. Ezért szerdán a parlament 15 napra rövidítette a honatyák fellebbezési határidejét.parl

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő javaslatára a törvény kiegészült egy cikkellyel, amely szerint „hatályát veszti minden olyan előírás, amely nem azonos a jelenlegi jogszabályban foglaltakkal”.  A PDL ellenezte ezt a javaslatot, mert nem szerepelt az alkotmánybírósági határozatban felsorolt kifogások között.

Bírálta Márton javaslatát Horia Georgescu, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI ) elnöke is. Érvelése szerint a törvénybe utólag bekerülő cikkely értelmezhetősége miatt korlátozhatja az ANI hatásköreit.

Cikkünk frissül

Kimaradt?