FRISSÍTVE - Lemondott az oktatási miniszter, újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet

Valentin Popa oktatási miniszter csütörtökön bejelentette, hogy távozik tisztségéből – számoltak be a hírtelevíziók. Az RMDSZ korábban a tárcavezető leváltását kérte a Szociáldemokrata Párttól (PSD).  FRISSÍTÉS1: A miniszter elismerte, hogy a románnyelv-oktatásos rendelet miatt mondott le, amelynek vitatott előírását pártja elnökének nyomására sem volt hajlandó hatálytalanítani. FRISSÍTÉS2: A csütörtöki kormányülésen várhatóan hatálytalanítják a rendeletnek a kisebbségek tiltakozását kiváltó előírását – nyilatkoza a Maszolnak Kelemen Hunor szövetségi elnök. FRISSÍTÉS3: A kormány elfogadta a vitatott előírást hatálytalanító sürgősségi rendeletet – közölte az RMDSZ sajtóosztálya. Ezt megerősítette a kormány szóvivője is.

Valentin Popa lemondásának előzménye, hogy – a Hotnews.ro hírportál értesülései szerint – csütörtök reggel Liviu Dragnea, a PSD elnöke a parlamenti házelnöki irodájába kérette az oktatási minisztert, a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó - az oktatási kerettörvényt módosító, augusztusban kiadott - sürgősségi kormányrendelet kezdeményezőjét. 

Ezt megelőzően Liviu Dragnea a parlamentben arról beszélt az újságíróknak: nem csak a magyar, hanem valamennyi romániai nemzeti kisebbség elégedetlen azzal, hogy a tanítók helyett immár szaktanároknak kell oktatniuk a román nyelvet a kisebbségi tannyelvű elemi iskolákban, az emiatt kialakult helyzetet viszont a kormánynak kell megoldania.

FRISSÍTÉS1: Valentin Popa a Mediafaxnak elmondta, azért mondott le, mert nem ért egyet az RMDSZ-nek azzal a kérésével, hogy módosítani kell a kisebbségek elégedetlenségét kiváltó kormányrendeletet. „Nem értek egyet annak az előírásnak hatálytalanításával, amely szerint a román nyelvet szaktanároknak kell oktatniuk a kisebbségekhez tartozó diákoknak az elemi osztályoknak. Ezért koradélután közöltem a miniszterelnökkel, hogy lemondok” – nyilatkozta Popa. A g4media.ro értesülései szerint Liviu Dragnea csütörtökön felszólította a minisztert, hogy hatálytalanítsa a kormányrendelet vitatott előírását, de ezt ő megtagadta.

A PSD elnökét a sajtó Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek arra a bejelentésére reagáltatta, miszerint a magyar érdekképviselet semmilyen más témáról nem hajlandó egyeztetni a koalícióval, amíg a kormány nem hatálytalanítja az 53 ezer gyermek és 3000 tanító helyzetét felforgató rendeletét. Liviu Dragnea erre csak annyit mondott, hogy Kelemen Hunornak ez alkalommal "igaza van". Hozzátette: ő is arra vár, hogy mit lép a kormány.

Az RMDSZ követelte Popa leváltását

Kelemen Hunor a pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az RMDSZ  az oktatási miniszter leváltását kéri a kormánykoalíciótól. A szövetségi elnök elmondta, az elmúlt hetekben Valentin Popa anélkül hozott a magyar oktatásra vonatkozó döntéseket, hogy konzultált volna az RMDSZ-szel, vagy a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárral. Egyfelől a román nyelv elemi iskolai oktatásának a rendszerét forgatta fel egy kormányrendelettel, másfelől kezdeményezésére a kormány egy olyan határozatot fogadott el, mely tényként rögzíti a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a helyi Petru Maior Egyetem egyesítését.

FRISSÍTÉS2: Csütörtök délutáni ülésen hatálytalanítani készül a kormány a románnyelv-oktatásos rendelet kisebbségek tiltakozását kiváltó előírását. Az oktatási miniszter ezzel nem értett egyet, ezért mondott le – nyilatkozta a Maszolnak az RMDSZ elnöke.

A politikus emlékeztetett: a román nyelv oktatása kapcsán azt RMDSZ azt kérte, hogy sürgősségi kormányrendelettel helyezzék hatályon kívül az augusztusi rendeletnek azt a cikkelyét, amelyet a miniszter önkényesen, konzultáció nélkül írt meg. „Ezt a következő héten kell a kormánynak meglépnie. Amíg ezt a lépést nem teszik meg, a koalícióval nem kívánunk más témákról tárgyalni” – szögezte le a szövetségi elnök.

Tiltakoztak a pedagógusok és a szülők

Valentin Popa a tanévnyitón azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy – mint fogalmazott – számtalan nagykövet, oktatási miniszter, és Navracsics Tibor oktatásért is felelős európai biztos is megkereste: tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet. Hozzátette, korábban Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét.

A vitatott intézkedés ellen háromezer romániai magyar tanító petícióban tiltakozott az oktatási miniszternél, a héten pedig a Magyar Szülők Szövetsége szervezett tüntetéseket a megyei tanfelügyelőségek elé, amiért kormányrendelettel tiltották el a román nyelv oktatásától a kisebbségekhez tartozó tanítókat. 

FRISSÍTÉS3: Az RMDSZ kérésére a kormány törölte az augusztusi rendelet cikkelyét, amely hátrányosan érintette a magyar elemi osztályos diákokat. Ennek értelmében újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet – közölte csütörtök délután az RMDSZ sajtóosztálya. Ezt megerősítette a kormány szóivője is. Nelu Barbu elmondta, a csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet révén a 2018/9-es egyszerű rendelet meghozatala előtti feltételek között fog zajlani a románnyelv-oktatás a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban, vagyis az illető osztály tanítója fogja oktatni a román nyelvet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?