Az ALDE elnöke szerint Románia nem korruptabb más országoknál

A szenátus elnöke Brüsszelben az EP Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójával találkozott. Az Európai Parlamentben folytatott, eredetileg 45 percesre tervezett megbeszélése két órát tartott, mert bizonyos kérdésekről komplex álláspontot kellett megfogalmaznia – írja az Agerpres. 

Az augusztus 10-i hatósági fellépéssel kapcsolatban a kisebbik kormánypárt elnöke egy franciaországi csendőrtábornok véleményére hivatkozott, aki szerint a román csendőrség fellépése augusztus 10-én helyes volt és túlkapásoktól mentes. A román sajtó által is megszólaltatott magas rangú francia csendőr szerint ugyanakkor Európában sehol nem engedélyezik tüntetések megszervezését a kormány épülete körül – mondta Tăriceanu, aki szerint erre a jövőben figyelniük kell a szervezőknek, de az engedélyt kibocsátó polgármesteri hivatalnak is.

A parlament felsőházi elnöke szerint ugyanakkor az Európai Parlament ALDE-frakciójában „el sem tudják képzelni”, hogy Romániában léteztek titkos megállapodások az igazságszolgáltatás intézményei és a titkosszolgálatok között.

Romániában nincs egyetlen nagy korrupciós ügy sem

Brüsszelben a romániai korrupcióra is rákérdeztek, mire Tăriceanu azt felelte, hogy Románia a korrupció tekintetében az európai országok listájának közepe táján helyezkedik el, és hogy a korrupció „ugyanolyan aggasztó és mélyen gyökerező” Romániában, akárcsak más országokban. „Két szempontot emeltem ki: hogy Romániában – a nyugati országoktól eltérően – nincs egyetlen nagy korrupciós ügy sem. (...) Persze, van négy eset, amikor magas rangú közhivatalnokokat vesztegetésért vagy vesztegetés elfogadásáért ítéltek el. De ez négy a 4 000 ügyiratból, a többi a DNA kedvenc témáira épül, mint a hivatali visszaélés, a hivatali visszaélésben való bűnrészesség és a többi, általuk kitalált formula. Románia ezzel sok rosszat tesz magának” – fejtette ki Tăriceanu.

Brüsszelben is helytállna sok romániai parlamenti képviselő, jelentette ki továbbá az Európai Parlamentben tett látogatása után Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök. „Az átpolitizálás, a kifejezetten ideológiai ismérvek alapján kialakított hozzáállás mindenhol tettenérhető, nem csak Románia Parlamentjében. Egyébként az Európai Parlamentben tett tegnapi látogatásom után megváltozott a véleményem törvényhozó kollégáinkról, olyan értelemben, hogy Románia Parlamentjének sok tagja bármikor megállná a helyét az Európai Parlamentben” – jelentette ki a kisebbik kormánypárt elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu azt is elmondta, tapasztalata szerint az EP sok tagjának csak felületes ismeretei vannak Romániáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?