Fordulat: a kormányfő szerint a PSD nem vesz részt a népszavazási kampányban

 

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábbi nyilatkozataival szembemenve arról biztosította szerdán Viorica Dăncilă kormányfő a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti frakcióját, hogy a PSD nem kíván részt venni az októberi alkotmánymódosító referendum kampányában.

„A népszavazás nem egy bizonyos szexuális orientáció ellen irányul. (…) A Szociáldemokrata Párt nem fog kampányolni…Mindannyiunk kötelessége elmagyarázni a választóknak, hogy miről szól ez a referendum. De nem fogunk kampánnyal befolyásolni a választók döntését” – jelentette ki a miniszterelnök (aki a PSD ügyvezető elnöke is) a Cătălin Ivan szocialista EP-képviselő Facebook-oldalán közzétett felvétel szerint.

Ca sa vedeti singuri, sa nu va mai zic eu, ce inseamna dublul limbaj. Una zic la Bucuresti, alta la Bruxelles. Dragnea zice ca PSD sustine referendumul, Dancila, din pozitia de al doilea om in partid, spune raspicat si repeta de trei ori ca PSD nu sustine acelasi referendum. Cat de ticalos sa fii sa incerci sa folosesti o tema atat de sensibila si importanta in interes personal si nici macar sa nu ti-o asumi pana la capat?

Közzétette: Catalin Ivan – 2018. szeptember 26., szerda

Viorica Dăncilă kijelentésének előzménye, hogy az európai szocialisták frakciójának több tagja csak szerdán értesült a romániai alkotmánymódosító referendumról. Többen számon is kérték a miniszterelnökön a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazást.

Korábban Liviu Dragnea is elismerte: az európai szocialisták nem nézik jó szemmel az alkotmánymódosító referendumot, és arra kérték a PSD-t, hogy ne támogassa a népszavazást. „Azt válaszoltam nekik, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül hárommillió román állampolgár kezdeményezését” – mondta a politikus.

A PSD elnöke ugyanakkor üdvözölte az alkotmánymódosító referendumról szóló törvény elfogadását. „Támogatom és részt veszek a népszavazáson. (…) Gondolkozás nélkül a hagyományos családra szavazok” – jelentette ki Dragnea a parlamenti szavazás után.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?