Elutasította a képviselőház a mezőgazdasági miniszter elleni egyszerű indítványt

Elutasította szerdán a képviselőház a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt. 150 képviselő szavazott az indítvány ellen, 93-an támogatták azt, húszan tartózkodtak.

A dokumentumban a liberálisok hangsúlyozzák, Petre Daea mezőgazdasági miniszter okolható azért, hogy Romániában végezte a legnagyobb pusztítást az afrikai sertéspestis, mert „katasztrofálisan kezeli” a járványt, amely már 13 megye több mint 200 települését érinti. A kezdeményezők szerint a mai napig sem tudni pontosan, hogy milyen összegű kártérítést nyújt az állam a sertéspestis okozta károkért.

Az indítvány keddi vitáján a tárcavezető rámutatott, „világpremier lenne, ha Romániában egyszerű indítvánnyal vissza lehetne szorítani a vírust”. „Ezt a vírust nem Daea és nem a Dăncilă-kormány keverte ki egy mozsárban, hogy szétszórja az országban” – fogalmazott.

A miniszter részletes grafikon bemutatásával illusztrálta az alsóház plénuma előtt, hogy a mezőgazdasági minisztérium az állam más intézményeivel karöltve milyen intézkedéseket hozott az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében, és hangsúlyozta, a betegséggel szemben Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország, Oroszország, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Csehország, Magyarország, Bulgária és legutóbb Belgium is tehetetlennek bizonyult.

RMDSZ: megoldásokra, nem politikai sárdobálásra van szükség

Magyar Lóránd, az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa szerint nem szabad politikai retorikává alakítani ezt a problémát, és felelős hozzáállásra van szükség a politikum, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság, valamint a sertéstenyésztők részéről a pestis megállítása érdekében.

A szövetség alsóházi frakciójának álláspontja leszögezi, hogy megoldásokra van szükség, nem pedig további politikai sárdobálásra, azonban a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány nem ezt a célt szolgálja, mi több, további káoszt eredményez ezen a területen – részletezi az RMDSZ szerdai hírlevele. 

Az RMDSZ képviselői továbbá úgy értékelik, hogy a legnagyobb felelősség a szaktárcától független intézményként működő Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóságot illeti meg, amely tevékenységében nem látta el a törvény által is előírt a feladatköröket az afrikai sertéspestis megelőzésében és terjedésének meggátolásában. Ebből adódóan az RMDSZ tartózkodott a szavazáson.

A szövetség továbbá azt kérte a jelenlegi szaktárcavezetéstől, hogy mielőbb dolgozzon ki egy kártérítési csomagot az érintett gazdák számára, valamint szabályozásokat vezessen be a hazai afrikai sertéspestissel nem fertőzött nyersanyag feldolgozására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?