Egyszerűsítené a képviselőház elnökének leváltását az ellenzék

A képviselőház szabályzatának módosítására nyújtottak be javaslatot a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt törvényhozói, valamint a Pró Románia csoporthoz tartozó független képviselők. Raluca Turcan, a PNL-frakció vezetője szerdán arról számolt be, hogy a javaslat értelmében a képviselők egyharmadának szavazata alapján le lehetne váltani tisztségéből a házelnököt.

Turcan kifejtette, a PNL már az elmúlt ülésszakban is indítványozott egy hasonló tervezetet, de azt akkor elutasította az alsóház. „Mivel a képviselőház elnöke egyre szembetűnőbben rontja a parlament intézményének hitelét, Románia külföldi megítélését, és Románia alapvető jogalkotó testületét saját kénye-kedvére használja, úgy véljük, hogy valós vitára van szükség annak lehetőségéről, hogy Liviu Dragneát leváltsák a képviselőházi elnöki tisztségből” - mondta a liberális párti képviselő.

Raluca Turcan kifejezte reményét, hogy a testület ezúttal alaposabban megtárgyalja a kérdést. A képviselőház jelenleg hatályos szabályzata értelmében a házelnök csak annak a frakciónak az indítványára meneszthető tisztségéből, amely az elnöki funkcióra javasolta.

PSD-s képviselőkre is számíthatnak?

Liviu Dragneát a múlt héten a PSD három alelnöke nyílt levélben szólította fel lemondásra, mivel szerintük a pártelnök jogi helyzete sérülékennyé teszi a pártot, amelynek támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint több mint tíz százalékponttal csökkent a 2016-os választások óta.

Dragnea péntek este túlélte a PSD végrehajtó bizottságában rendezett bizalmi szavazást, de tekintélyét megtépázták az ellenszavazatok, és az, hogy immár a nyilvánosság elé kerültek a párton belüli feszültségek. A levél aláíróinak egyike szerint a belső bírálók táborához a PSD 50 képviselője és szenátora is csatlakozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?