FRISSÍTVE - Hivatalos: erre a kérdésre kell majd válaszolni a kétnapos referendumon

Október 6-án és 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazásra; a referendum megszervezésével kapcsolatos jogszabályokat keddi rendkívüli ülésén fogadja el a kabinet - jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormányülés elején. FRISSÍTÉS: A kormány elfogadta a rendeletet.

Dăncilă emlékeztetett, hétfőn az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosítását lehetővé tevő jogszabály megfelel az alaptörvényben előírt követelményeknek, így minden feltétel adott a referendum megszervezéséhez. 

„A törvény értelmében a kormánynak kötelessége megszervezni a népszavazást, amelyet több mint hárommillió állampolgár támogatott szavazatával" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a keddi kormányülésen elfogadják a szervezés részleteiről rendelkező jogszabályokat. 

Viorica Dăncilă hangsúlyozta, a referendum kétnapos lesz, október 6-én és 7-én zajlik majd. A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a népszavazás „nem a szexuális kisebbségek ellen irányul”, ahogyan azt sokan állítják. „A család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazás egy állampolgári kezdeményezés, a politikai pártoknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok akaratát. A népszavazás bojkottálására buzdító üzenetek helyett tisztességesebb lenne, ha a pártok határozottan felvállalnák álláspontjukat a referendum témájával kapcsolatban” - fogalmazott Dăncilă. 

A kormányfő ugyanakkor felszólította a szervezésben illetékes intézményeket, hogy maximális felelősségről kezeljék az ügyet, és haladéktalanul kezdjék el munkát. 

FRISSÍTÉS: A kormány elfogadta a sürggőségi rendeletet. E szerint kétnapos lesz a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazás, s azt október 6-7-én rendezik meg.

Mint ismert, a családot "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" meghatározó, az azonos neműek házasságkötésének legalizálását ellehetetlenítő törvénytervezetet - egy polgári kezdeményezés alapján - múlt héten fogadta el a szenátus. A hatályos alkotmányban "a házastársak önkéntes elhatározással létrehozott házassága" szerepel.

A szavazólapokon nem szerepel majd szövegszerűen a család új meghatározása, hanem arra a kérdésre kell majd igennel vagy nemmel voksolniuk a választóknak, hogy "egyet ért-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament?".

Az ellenzéki sajtó szerint a népszavazási törvényt azért módosította "az utolsó pillanatban", sürgősségi rendelettel a kormány, mert a "hagyományos" család eszményét zászlójára tűző és az alkotmánymódosítást szorgalmazó aláírásgyűjtést támogató koalíció attól tart: politikai kudarc lenne számára, ha a népszavazás - az alacsony részvétel miatt - érvénytelennek bizonyulna. A referendum érvényességéhez a választásra jogosult román állampolgárok több mint 30 százalékának, vagyis több mint 5 millió 670 ezer választónak kell az urnák elé járulnia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?