Áder János nélkül kezdődött a Három Tenger Kezdeményezés találkozó Bukarestben

Az energia, a szállítás és a digitális kapcsolatok képezik a megbeszélések központi témáit a Három Tenger Kezdeményezés hétfőn este elkezdődőtt bukaresti csúcstalálkozóján. Az értekezletre kilenc államfő, két parlamenti elnök, egy miniszterelnök és egy külügyminiszter hivatalos. Áder János magyar államfő nem tudott Bukarestbe utazni.

A tárgyalásokat házigazdaként Klaus Johannis államfő moderálja. A hétfőn kezdődött csúcstalálkozó keretében került sor a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) üzleti fórumára, a Kezdeményezés tagállamai, más uniós tagországok, az USA, a Nyugat-Balkán országai, a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia, valamint az Európai Bizottság, nemzetközi pénzintézetek és az akadémiai elit képviselőinek részvételével.

A fórumot Klaus Johannis államfő nyitotta meg, aki ezt követően részt vett egy államelnöki plenáris ülésen horvátországi, lengyelországi és ausztriai hivatali kollégája, valamint Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztossal együtt.

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban.

A célkitűzések között szerepel továbbá a részt vevő államok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat létrehozása, a 3SI Befektetési Alapja létrehozásának elindítása, illetve a Kezdeményezés hivatalos honlapjának bemutatása.

A repülőgép meghibásodása miatt Áder János köztársasági elnök nem utazott el reggel Bukarestbe, a Három Tenger Kezdeményezés találkozójára - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint az államfőt a bukaresti magyar nagykövet képviseli a programon.

Az értekezletre kilenc államfő, két parlamenti elnök, egy miniszterelnök és egy külügyminiszter hivatalos. A Három Tenger Kezdeményezés partnereként jelen van az eseményen az Európai Bizottság első alelnöke, Jean-Claude Juncker, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint európai és nemzetközi pénzintézetek képviselői.

A bukaresti a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozója. Az előző kettőt Dubrovnikban (2016), illetve Varsóban (2017) tartották.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?