Folytatódik az adok-kapok Tudorel Toader és a legfőbb ügyész között

Üzengetett egymásnak Tudorel Toader igazságügyi miniszter és Augustin Lazăr legfőbb ügyész a bírák és ügyészek vasárnapi tiltakozása kapcsán.

A legfőbb ügyész egy Facebook-bejegyzésen a támogatásáról biztosította a bukaresti ítélőtábla épülete előtt tartott demonstráció résztvevőit. Állásfoglalása szerint a bírák és ügyészek függetlensége nem egy privilégium, hanem az igazságszolgáltatás működésének garanciája. „Lehetővé teszi, hogy az egyik hatalmi ágként az igazságszolgáltatás biztosítani tudja az államhatalmi ágak közötti egyensúlyt” – írt a közösségi oldalon.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy vasárnap esti televízióműsorban a bírák és ügyészek vasárnapi tiltakozása, valamint Augustin Lazăr támogató üzenete kapcsán kijelentette, hogy a bíráknak és ügyészeknek az alkotmány által jól meghatározott szerepük van, éspedig, hogy a jogi normákat alkalmazzák és ültessék gyakorlatba. Toader hozzátette: Lazăr súlyos tévedésben van, amikor azt állítja, hogy az igazságszolgáltatásnak egyensúlyfenntartó szerepe van az államhatalmi ágak között.

„Nem bíráskodhat az egyik államhatalmi ág a másik kettő fölött. Erre van az alkotmánybíróságunk; ha egyik hatalmi ág túllépi alkotmányos hatáskörét, ha egyensúlyvesztés alakul ki a hatalmi ágak között, akkor az alaptörvény értelmében az egyetlen szerv, amely az államhatalmi ágak közti esetleges alkotmányos természetű jogi konfliktust megoldhatja, az Románia Alkotmánybírósága” - szögezte le Tudorel Toader.

Az igazságügyi miniszter szavaira reagálva Augustin Lazăr hétfőn közölte:  az igazságügyi miniszter támadó hangnemet használ a bírákkal és a legfőbb ügyészséggel szemben, és ezzel a román igazságszolgáltatás- és politikatörténet „szomorú történelmébe'” fog bevonulni.

Állásfoglalásában a legfőbb ügyész hozzátette:  nem áll szándékában az igazságszolgáltatást a két másik államhatalmi ág fölé helyezni, de meggyőződése, hogy a független igazságszolgáltatás képes - a többi hatalmi ággal közösen, egymás kölcsönös kontrollja révén - biztosítani az államhatalmi ágak közti egyensúlyt, a társadalom érdekeit szolgálva.

Lazăr az Európai Ügyészek Konzultatív Tanácsának 2014-ben, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága számára kiadott, 9. számú véleményére hivatkozik, amely hangsúlyozza, hogy az ügyészeknek külső nyomás vagy ráhatás nélkül kell ellátniuk feladataikat, a hatalmi ágak szétválasztása és a felelősség elve alapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?