Differenciált egészségügyi ellátás: nekiment a pénzügyminiszternek Cseke Attila

Ahányszor a pénzügyminiszter megpróbált beleszólni az egészségügybe, az mindig a beteg kárára ment – kommentálta a Maszolnak az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila Eugen Teodorovici-nak azt a javaslatát, hogy a befizetett hozzájárulás függvényében differenciálják az ingyenes egészségügyi ellátást.

A politikus részben a saját tapasztalatait fogalmazta meg, hiszen korábban egészségügy miniszter is volt. „Soha semmi jó nem jött ki abból, ha a pénzügyminiszter az egészségüggyel kezdett el foglalkozni. Neki nem dolga beleszólni az egészségpolitikába. Egyetlen feladata az egészségüggyel kapcsolatosan azt javasolni a kormánynak, hogy juttasson több pénzt az ágazatnak, mert szükség van rá” – mondta Cseke Attila.

Eugen Teodorovici javaslata kapcsán emlékeztetett, hogy Romániában az egészségügyi ellátás hozzájárulás- és szolidaritás-alapú. Vagyis az adófizetők jövedelmüknek ugyanazt az arányát fizetik be az államkasszába az ingyenes szolgáltatásért. „A szolidaritás pedig azt jelenti: mindegy, hogy abszolút értékben mennyit fizettél be, ugyanazt kapod” – magyarázta a frakcióvezető.

Cseke Attila megjegyezte: ezen felül nyilván lehet egészségügyi szolgáltatás-csomagokat nyújtani. „De a pénzügyminiszter javaslata szerint teljes társadalmi rétegek maradnának ki az ingyenes ellátásból, csak azért, mert kisebb a fizetésük” – jelentette ki. Hozzátette, egy ilyen javaslatot az RMDSZ elfogadhatatlannak tart, és soha nem fogja megszavazni.

Mint ismert, Eugen Teodorovici javaslatától már szombaton több párttársa elhatárolódott. Petre Florin Manole képviselő egy Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, a pénzügyminiszter elképzelése diszkriminációhoz vezetne. Corneliu Florin Buicu, az képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke pedig úgy vélekedett: sokan rosszul értelmezték a tárcavezető szavait. Szerinte a pénzügyminiszter a kiegészítő szolgáltatásokra gondolt, mikor differenciált ellátást emlegetett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?