Markó Béla a román nyelv oktatásáról: nem előrelépés lesz, hanem visszalépés

"Teljességgel elfogadhatatlan az a kormányrendelet, amely előírja, hogy román szaktanárok oktassák a román nyelvet a magyar elemi osztályokban. Ez szakmaiatlan, ennek a rendeletnek nem szabadott volna megszületni. Sajnos, meg kell mondanom, hogy van szemrehányásom saját kollégáimmal szemben is, mert ennek nem szabadott volna megtörténnie" – jelentette ki Markó Béla szerdán este az Erdélyi Magyar Televízió Sajtóprés című műsorában.

Az RMDSZ volt elnöke Ambrus Attilával, a Brassói Lapok főszerkesztőjével értékelte a román oktatási miniszter, Valeriu Popa által augusztus végén kiadott rendelkezését, amely hatalmas  káoszt és bizonytalanságot okozott a romániai magyar oktatásban.

Markó Béla az RMDSZ elnökeként, szenátorként és a tanügyért is felelős miniszterelnök-helyettesként aktív részese volt az 1990 utáni tanügyi törvények kidolgozásának. Elmondta, az 1995-ben elfogadott tanügyi törvényben még csak annyit lehetett elérni, hogy a magyar tannyelvű elemi osztályokban speciális tanterv és tankönyvek alapján kell oktatni a román nyelvet. 

Az 1999-es törvény révén ezt sikerült valamennyivel tovább bővíteni, végül a 2011-es oktatási törvény már a teljes elemi és középiskolai oktatásra kiterjesztette a  román nyelv sajátos tanterv és tankönyvek  alapján történő oktatásának kötelezőségét. „Ez a törvény nem azt mondja,hogy lehet, nem azt mondja, hogy esetleg, hanem azt, hogy így kell csinálni” – szögezte le.  

Arra is emlékeztetett: a 2011-es törvény életbelépése után rögtön létrehoztak a tanügyminisztérium keretében egy bizottságot is, amely egy év alatt ki is dolgozta a külön tanterveket, elsőtől tizenkettedik osztályig.

“Tehát a tisztelt miniszter úrnak és az elődeinek az lett volna a dolguk, hogy ezen rendelkezés alapján ne évről évre egy osztállyal és egy tankönnyvel  lépjenek előre, hanem hogy gyorsítsák fel ezt a folyamatot. Azzal a pénzzel,  amit most a román szaktanárok fizetésére fordítanak, nyugodtan meg lehetne oldani  fél év, egy év alatt, hogy első osztálytól tizenkettedikig meglegyenek a speciális tankönyvek, és egy-két éven belül már az érettségin is másképpen történjék a román nyelv és irodalom vizsga a magyar végzősök számára” – vélte Markó.

Az RMDSZ volt elnöke szerint az elemi osztályokban továbbra is a tanítóknak, tanítónőknek kell tanítaniuk a román nyelvet, őket erre is felkészítik, tudják, mi a dolguk, míg a román nyelv- és irodalomszakos tanárok nem értenek ahhoz, hogy nem román anyanyelvű kisgyerekeknek hogyan kell tanítani a románt. Őket nem erre készítették fel. Ha ezt bevezetik, nem előrelépés lesz, hanem visszalépés, fejtette ki. „Ennek nem szabadott volna megtörténnie. De ha már megtörtént, vissza kell vonni” – szögezte le Markó Béla, aki szerint az eddig kialakított szabályok értelmében kötelező, hogy  ameddig az RMDSZ együttműködési viszonyban van a kormánypártokkal, addig ennek kölcsönösnek kell lennie.

“Abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy el akarnak fogadni egy ilyen kormányrendeletet, minden eszközzel meg kell állítani és nem szabad megengedni. Itt nem arról van szó, hogy a miniszter makacs vagy nem makacs, hanem arról, hogy mi együttműködünk a kormánypártokkal, és ennek az együttműködésnek ára van, ára kell legyen” – mondta.

Markó Béla arra emlékeztetett, hogy a román pártokkal folytatott együttműködésnek még a koalíciók esetében is az volt az első számú feltétele, hogy „nélkülünk, rólunk senki semmiféle döntést nem hoznak. A másik feltétel az volt, hogy visszalépést nem fogadunk el a már kivívott jogok tekintetében. Most éppen ez történt: nélkülünk született meg ez a rendelet. Tehát valahol, valami nem működött. Én nem tudom, hogy mi volt a konyhája ennek a rendeletnek, de ez nem úgy működik, hogy én miniszter vagyok, eszembe jut valami és benyújtom a kormánynak, és azt holnap elfogadják. Ezt észre kellett  volna vennie a miniszterelnöknek is, és fel kellett volna tennie a kérdést, hogy ezzel az RMDSZ egyetért-e. Egy ilyen kérdésnek el kellett volna hangoznia a kortmányülésen: egyetértettek az RMDSZ-esek ezzel? Ez azért visszalépés, mert az tényleg kialakult, hogy nélkülünk nem hoznak semmiféle intézkedést .Hiszen ezek az etnikai problémák tényleg nagyon súlyos politikai kérdések is” – mutatott rá Markó Béla a Sajtóprésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?