FRISSÍTVE - „A szabadság íze” – rendhagyó kormányellenes demonstráció Bukarestben

FRISSÍTVE - Egy hónappal a súlyos incidensekkel záruló augusztus 10-ei bukaresti kormányellenes tüntetések után újabb – ezúttal rendhagyó – demonstráció helyszíne volt a Victoria-palota előtti tér.

Szombaton este több száz ember hallgatta a földön ülve Davide Martello zongoraművész előadását. A Klavierkunst művésznéven ismert zenész azzal vált világhírűvé, hogy a világ különböző pontjain konfliktuszónákban, terrorcselekmények helyszínein szokott fellépni kerekeken gördülő hangversenyzongorájával.

Martello többek között 2015-ben Párizsban, a Charlie Hebdo elleni támadást követően, a Bataclan koncertteremben elkövetett terrorcselekmény után lépett fel, de muzsikált a békéért Isztambulban, a Gezi parkban és Kijevben, a Majdanon is.

A zongoraművészt a korábbi kormányellenes tüntetéseket szervező csoportosulások, a Corupția Ucide és a Rezistența hívták meg Bukarestbe. A szombati eseményt „A szabadság íze” néven hirdették meg Facebookon. „A szabadság iránti vágyat nem lehet sem könnygázzal, sem gumibottal, sem vízágyúval kioltani” – írták a szervezők arra utalva, hogy több száz tüntető sebesült meg egy hónappal ezelőtt a csendőrök brutális fellépése miatt.

FRISSÍTÉS: A 19 órakor kezdődő szabadtéri koncert az eredeti tervek szerint egy órát tartott volna, de Davide Martello 21 óra után, a zuhogó esőben is játszott még.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?