A politikai ellenőrzéstől félti a DNA-t a legnagyobb ellenzéki párt

Számukra nagyon fontos, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ne kerüljön politikai ellenőrzés alá - nyilatkozta szombaton Saturnon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban nem akarta kommentálni az igazságügyi miniszternek a DNA főügyészi tisztségére tett javaslatát, mert szerinte „az a jó, ha a politikusok távol tartják magukat az igazságszolgáltatástól", de azt mondta: „nagyon fontos, hogy a DNA ne kerüljön politikai ellenőrzés alá, és folytatódjék a korrupcióellenes harc”.

A PNL elnöke bejelentette: jövő héten „elmélyült tárgyalásokat” kezdenek az ellenzék képviselőivel arról, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a kormány ellen. George Maior washingtoni román nagykövet esetleges visszahívásával kapcsolatban Orban kijelentette: nem világos előtte, hogy ennek „Dragnea bosszúján kívül” mi más oka lehetne.

A liberális párt elnöke kifejtette: kedden tesznek feljelentést a Nép Ügyvédjénél a sürgősségi rendelettel elfogadott költségvetés-kiigazítással kapcsolatban, mert „ezt nem láttamozta sem a Legfelsőbb Védelmi Tanács, sem a Törvényhozási Tanács, nem tartották be a procedúrákat, és a tervezet nem tükrözi a gazdaság valós helyzetét”.

Orban szerint a jövő évi európai parlamenti választások a „legfontosabbak, amelyek valaha voltak Romániában”, amelyet „a PNL-nek meg kell nyernie”. Úgy fogalmazott: „nem számíthatunk az Európai Unióra addig, amíg az országot a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviseli Brüsszelben”.

Ludovic Orban részt vesz a hét végén Saturnon a fiatal liberálisok nyári iskoláján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?