Szeptember 27-én hallgatja meg a CSM a DNA élére jelölt Adina Floreát

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének képviselői szeptember 27-én interjúvolják meg Adina Floreát, akit Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségébe javasol. 

Csütörtökön az igaszságügyi miniszter bejelentette: Adina Floreát, a konstancai táblabírósági ügyészség ügyészét javasolja az igazságügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.

A CSM pénteken közölte: megszabta a DNA-főügyészi tisztségbe való kinevezést megelőző ütemtervet. Eszerint pénteken közvitára bocsátják a tárcavezető által javasolt jelölt menedzseri tervét, valamint leellenőrzik a pályázatot. Szeptember 27-én kerül sor Adina Florea meghallgatására, és október 2-án küldik el a CSM ügyészi részlegének véleményezését az igazságügyi miniszterhez – írja az Agerpres.

A jelenlegi törvény szerint a DNA főügyészét az államfő nevezi ki, miután alkalmasságát a Legfelsőbb Bírói Tanács is véleményezte. Az utóbbi testület álláspontja csak konzultatív jellegű. A törvény úgy is értelmezhető, hogy az államfő megtagadhatja az igazságügyi minisztérium jelöltjének kinevezését. Más vélekedések szerint a DNA korábbi főügyészének leváltását megelőzően hozott alkotmánybírósági döntés (Klaus Johannis nem utasíthatta vissza Laura Codruta Kövesi leváltását) a jogi szimmetria elve alapján arra kötelezi az államfőt, hogy kinevezze Adina Floreát.

Adina Florea jelenleg a konstancai táblabírósági ügyésze, volt főügyész-helyettese. A jelölt korábban a konstancai törvényszéki ügyészséget is vezette. Neve akkor vált ismertté a sajtóban, amikor bűnvádi eljárást indított Radu Mazăre volt konstancai polgármester ellen, amiért náci egyenruhában masírozott a színpadon egy divatbemutatón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?