George Maior: az igazat mondtam Giuliani leveléről

Az igazat mondta Rudolph Giuliani levelével kapcsolatban - jelentette ki kedden George Maior, Románia washingtoni nagykövete, a Román Hírszerző Szolgálat SRI volt igazgatója.

A diplomata a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság előtt jelent meg kihallgatásra. Kifejtette: fenntartja korábbi nyilatkozatát, mert az összhangban áll a valósággal, és azzal, amit az amerikai kormány is nyilatkozott.

„Úgy gondolom, hogy igazat mondtam, és úgy gondolom, hogy a nemzet érdekében dolgoztam. Nem értem, hogy állíthatja valaki, hogy beavatkoztam az amerikai politikába, amikor magánszemélyről van szó. Az amerikai fél részéről a legkisebb gesztust, hozzáállást vagy nyilatkozatot sem láttam, ami ezt alátámasztotta volna. Ha a tisztségemből való távozáshoz politikai érdek fűződik - és úgy látom, hogy ez a helyzet -, akkor annak politikai okai vannak, amelyeket el kell magyarázni” – jelentette ki a nagykövet.

George Maior hozzátette, hétfőn találkozott Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, akinek részletekbe menően beszámolt az ügyben felsorakoztatott érveiről. Arról azonban nem kívánt nyilatkozni, hogy Meleşcanu beindította-e a tisztségéből való visszahívását célzó eljárást.

Emiatt kell magyarázkodnia Maiornak

Rudolph Giuliani, az amerikai elnök ügyvédje és New York volt polgármestere augusztus végén levelet küldött Klaus Johannis államfőnek és más román hivatalosságoknak, amelyben kérte a legfőbb ügyészség és a SRI közti megállapodások ellenőrzését, valamint a bírákra tett nyomásgyakorlás megszüntetését.

George Maior - akit Giuliani a SRI korábbi elnökeként és a titkos megállapodások egyik aláírójaként név szerint is említ levelében - egyes lobbicsoportok megnyilvánulásaként értelmezte a levelet. Szerinte a levélnek olyan személyek megvédése a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Utólag Giuliani elismerte, hogy pénzt kapott az álláspontja megfogalmazásáért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?