Tăriceanu is visszahívná George Maior washingtoni nagykövetet

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök szerint George Maior többé nem képviselheti Romániát nagykövetként az Amerikai Egyesült Államok fővárosában.

A politikus hétfőn kijelentette: a diplomata nagy hibát követ el, amikor „politikai játszmákban vesz részt az amerikai politikai porondon, egyesek pártjára kelve mások ellenében”. Ez szerinte megengedhetetlen egy nagykövet részéről. „Ahogy mi is elvárjuk, hogy a Bukarestbe kinevezett külföldi nagykövetek ne avatkozzanak be a belpolitikai vitáinkba, ugyanúgy Románia washingtoni nagykövetének is ezt az elvet kell követnie. Valószínűleg Maior úr abból az időből örökítette át ezt, amikor SRI-igazgató volt és keverte a politikai lapokat” - vélekedett a felsőházi elnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint indokolt-e George Maior visszahívása nagyköveti tisztségéből, Tăriceanu azt felelte: a volt SRI-igazgató nem képviselheti többé Romániát az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, mert „megengedhetetlen, hogy egy nagykövet az amerikai állampolgárok által megválasztott, legitim hatalmat képviselő államelnök ellenfeleinek táborához csatlakozzon.” Ez a magatartás szerinte áthágja a diplomácia szabályait, és büntetést von maga után.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke szombaton közölte, hogy a PSD parlamenti frakcióinak ülésén Viorica Dăncilă kormányfőt és Teodor Meleşcanu külügyminisztert felkérték a George Maior washingtoni nagykövet tisztségből való visszahívásához szükséges eljárás megindítására.

A bejelentés előzménye, hogy George Maior korábban bejelentette: korrupcióval gyanúsított személyek lobbitevékenységének eredményeként fogalmazta meg Donald Trump ügyvédje, Rudolph Giulani azt a levelét, amelyben a romániai jogállamiságért aggódik. Később Giulani beismerte, hogy pénzt kapott a levél megírásáért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?