Ludovic Orban: álcázott amnesztia lenne a titkos megállapodásokról szóló rendelet

Határozottan ellenzi egy olyan sürgősségi rendelet kibocsátását, amely alapján felfüggesztenék az összes titkos megállapodást​ és azok hatásait is - közölte Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki szerint ez egy „álcázott amnesztia” lenne. 

A PNL országos politikai bizottságának vasárnapi ülése után a pártelnök úgy nyilatkozott: álcázott amnesztia lenne, ha sürgősségi kormányrendelettel felszámolnák az összes titkos megállapodást és azok hatásait is, ráadásul a téma nem is tartozik azon kérdések közé, amelyekkel kapcsolatban az alkotmány lehetővé teszi sürgősségi rendelet meghozatalát.Orban azt is elmondta, az új parlamenti ülésszakban pártja prioritásként fogja kezelni a Románia Alkotmánybírósága megszervezésére és működésére vonatkozó törvény módosítását. A PNL javasolja ugyanis, hogy a jövőben az alkotmánybíróságnak az egyszerű rendeleteket és a sürgősségi rendeleteket is joga legyen alkotmányossági kontrollnak alávetni.

Ezzel meg lehetne akadályozni Orban szerint, hogy „a román társadalomra nézve katasztrofális következménnyel járó” rendeletek lépjenek érvénybe, amelyekről csak törvényerőre emelésük után állapítja meg az alkotmánybíróság, hogy alaptörvénybe ütköznek. 

A PNL elnöke szerint „Dragnea és oltárszolgái kétségbeesetten próbálnak amnesztiát és közkegyelmet kieszközölni”, a PNL viszont határozottan ellenzi az ilyen jellegű sürgősségi kormányrendeleteket, amelyek a képviseleti demokrácia teljes megvetését fejezik ki. 

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton jelentette be, hogy felkérte Viorica Dăncilă miniszterelnököt egy olyan kormányrendelet elfogadtatására, amely alapján az összes titkos megállapodást felfüggesztik, és azok hatásait is megszüntetik.

Kapcsolódók

Kimaradt?