Johannis sürgeti a sertéspestis-járványt megfékező intézkedéseket

Az afrikai sertéspestis okozta helyzet kordában tartására szólította fel Klaus Johannis a kormány alárendeltségébe tartozó hatóságokat.

Az Államelnöki Hivatal közleményt adott ki pénteken, amelyben leszögezi: a kormányhoz tartozó hatóságoknak kötelességük megakadályozni, hogy a sertéspestis-járvány túllépje a már közvetlenül érintett megyék határait. Ugyanakkor az államfő felszólítja a kormányt, hogy minél gyorsabb eljárással becsüljék fel a károkat és utalják ki az érintett lakosság kártalanítására szánt összegeket.

Johannis nehezményezi, hogy a kormány egyetlen lejt sem utalt ki a tartalékalapból a sertéspestis okozta helyzet enyhítésére, noha a pénzügyminiszter ennek ellenkezőjét állította. „A pénzügyminiszter állításával ellentétben nem létezik egyetlen rendelkezés sem, amely révén akár a legkisebb összeget is kiutalták volna a sertéspestis-válság kezelésére” - szögezi le a közlemény.

Az elnök szerint a kormány felelőtlenül használta a tartalékalapot, és emiatt jelenleg ez a forrás kiürült. Ugyanakkor emlékeztet, hogy többször felhívta a kormány figyelmét a 2018-as költségvetés gyenge pontjaira, valamint arra, hogy bizonyos területek alulfinanszírozottak, illetve a költségvetés-kiigazítás veszteseivé váltak: az egészségügyben például a gyógyszerek beszerzésére elkülönített összeg egy részét a bérek kifizetésére fordították.

Kapcsolódók

Kimaradt?