Feltételesen szabadlábon Adrian Năstase

Feltételesen szabadlábra kerül hétfőn Adrian Năstase volt kormányfő, miután a Bukaresti Törvényszék elutasította a korrupcióellenes ügyészség óvását. A fővárosi negyedik kerületi bíróság február 12-én hagyta jóvá a volt politikus kétéves börtönbüntetésének harmadolását, ám ezt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) megfellebbezte. Ezt az óvást tárgyalta a Bukaresti Törvényszék.nastase masolat

A hétfői tárgyalás pikantériája, hogy a fellebbezés ügyében döntő ítélőtanács két tagját, Antonela Costachét és Viorica Dinut múlt héten befolyással történő üzérkedés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. Helyüket más bírák vették át.

Az ítélethirdetés után néhány perccel Năstase egy bejegyzést tett közzé blogján. Azt írja, örömmel tölti el, hogy visszatérhet a családjához és a barátaihoz. Közli ugyanakkor azt is, hogy egy ideig nem nyilatkozik a sajtónak, terveiről majd a későbbiekben számol be.

Büntetését harmadolták

Korábban a politikus januárban két alkalommal is kérvényezte a bíróságtól, hogy mielőbb döntsön a szabadlábra helyezéséről. Năstase a Jilava börtön illetékes bizottságára hivatkozott, amely már tavaly megállapította: teljesültek a büntetés harmadolásának feltételei. A testület döntését a politikus életkorára, jó magaviseletére, illetve arra alapozta, hogy a politikus a fegyintézetben töltött hónapok alatt három könyvet is írt. A bíróság mindkét kérését elutasította, és február 12-re tűzte ki a tárgyalást.

Az első fokú ítéletben a bíróság úgy vélte, hogy Năstase bebörtönzése elérte célját, és a fegyenc soha nem hágta át a börtön szabályzatát. Ezzel szemben a korrupcióellenes ügyészség fellebbezésében úgy véli, hogy a politikus nem bánta meg tettét, hiszen internetes blogján - amelyre a volt kormányfő a börtönből is rendszeresen írt - többször az "ügyészek és a bírók ellen uszított".

Nyakon lőtte magát

A volt szociáldemokrata miniszterelnököt a „Minőség Trófeája” néven ismert bűnvádi dossziéban ítélték el jogerősen tavaly június 20-án. A politikust befolyással történő üzérkedésben találták vétkesnek.nasty

Az ítélet végrehajtása azonban akadályokba ütközött. A volt politikus ugyanis öngyilkosságot próbált elkövetni, amikor civil ruhás rendőrök jelentek meg Zambaccian utcai házánál bekísérni a Rahova börtönbe, hogy elkezdhesse azt a két éves börtönbüntetését, amelyet pár órával korábban rótt ki rá a Legfelsőbb Bíróság.

 Miután a rendőrök átadták a letartóztatási parancsot, a volt kormányfő engedélyt kért arra, hogy könyveket vehessen magához és bement a könyvtárszobájába. Itt öngyilkosságot próbált elkövetni, de a rendőrök gyors beavatkozásának köszönhetően csak a nyakán sérült meg. Egy darabig a Floreasca kórházban, majd a Rahova börtönkórházban ápolták, onnan került Jilavára.

Cikkünk frissül

Kimaradt?