Johannis: a külpolitikánkban nincs helye magánszemélyek kétes kísérletezésének

Románia külpolitikájában nincs helyük a kétes kísérletezéseknek, amatőr megnyilvánulásoknak, diplomáciai bakiknak - jelentette ki Klaus Johannis államfő a román diplomácia éves közgyűlésén, amelyen nagykövetekkel és főkonzulokkal találkozott.

Az elnök szerint Románia külpolitikájának stabilitása alapvető fontosságú az ország külső megítélésében. Kifejtette, a nemzetközi kapcsolatok az elmúlt találkozó óta nem javultak, továbbra is számolni kell a fenyegetések és provokációk felbukkanásával, Románia szomszédságában pedig aggasztó fejlemények fokozzák a helyzetet.

Johannis szerint a 2018-as év két szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, egyrészt ez a modern Románia centenáriumának éve, másrészt most folyik az ország felkészülése az Európai Unióhoz való csatlakozása óta vállalt legjelentősebb feladatára, éspedig az Európai Unió Tanácsának elnökségére.

A kockázatok, fenyegetések és provokációk aktív és felelősségteljes fellépést igényelnek a román diplomácia képviselőitől, akiknek „élénken és hatékonyan” kell reagálniuk ezekre a kihívásokra, fenntartható megoldásokat keresve - szögezte le az államfő, aki szerint Románia külső megítélése a jogállamiság védelmétől is függ.

„Románia stabilitásának és hitelének külpolitikai megítélése azt is jelenti, hogy megőrizzük és megvédjük a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és az eddigi szinten folytatjuk a korrupcióellenes harcot. Megengedhetetlen, hogy a centenárium évében lépjünk hátra” - tette hozzá Johannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?