A legfőbb ügyész is Kövesi sorsára jut?

A legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti együttműködés a törvények betartásával történt - állítja Augustin Lazăr. A legfőbb ügyész szerint az ügyészség elleni újabb támadásnak vagyunk tanúi éppen akkor, amikor a romániai társadalom szempontjából óriási téttel bíró ügyek vannak kivizsgálás alatt, mint a forradalom, vagy az augusztus 10-ei erőszakos események ügye.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Tudorel Toader igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy vizsgálatot indít Augustin Lazar legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelésére, miután nyilvánosságra került egy újabb titkos együttműködési megállapodás, amely a hírszerzés és a legfőbb ügyészség között jött létre, és amelyet Lazar írt alá. 

"A legfőbb ügyészség és a SRI közötti együttműködés a törvényeknek megfelelően történt, a protokollum csak a munkafolyamat módszerét rögzítette" - közölte szombaton Augustin Lazăr az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében. A főügyész azt mondja: a maga részéről mindenről értesítette a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM) és véleménye szerint az egész protokollumos ügy nem egyéb egy álproblémánál.

Lazăr szerint a vonatkozó 2016/6-os sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy az ügyészség a SRI-vel kötött protokollum alapján használhatja ennek műszaki felszerelését. Ez ügyben egy megállapodást kötöttek a SRI-vel, amely nem titkos, ennek szövegét közzétették az legfőbb ügyészség honlapján.

"A titkosított protokollum a nemzetbiztonság szempontjából kockázatot jelentő, illetve terrorista bűncselekmények elkövetésének megelőzésére, kivizsgálására vonatkozik. Ez az egyezmény gyakorlatilag nem érvényesült, mert a fokozódó társadalmi nyomás miatt 2017. március 13-án felmondták" - emlékeztet a legfőbb ügyész.

Augustin Lazăr szerint csak a média egy része állította be törvénytelennek ezeket az egyezségeket, a protokollumokról egyetlen bíróság sem mondta ki, hogy törvénytelenek lettek volna. "A protokollumok ügyének folyamatos ismételgetése nem más, mint egy újabb támadás az ügyészség ellen éppen akkor, amikor a román társadalom szempontjából óriási téttel bíró ügyek vannak kivizsgálás alatt, mint a forradalom ügye, vagy az augusztus 10-ei erőszakos események ügye" - vélekedik a legfőbb ügyész.

Hangsúlyozta: az ügyészség továbbra is határozottan és szakszerűen védi a társadalom általános érdekeit és az állampolgárok alapvető jogait és szabadságát. 

Vizsgálat indul

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy vizsgálatot indít Augustin Lazăr legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelésére, miután nyilvánosságra került egy újabb titkos együttműködési megállapodás, amely a hírszerzés és a legfőbb ügyészség között jött létre, és amelyet Lazăr írt alá. Toader ilyen vizsgálat eredményeként kezdeményezte korábban Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyész leváltását is, akit végül Klaus Johannis államelnök július elején volt kénytelen meneszteni egy alkotmánybírósági döntés értelmében.

Toader már korábban kilátásba helyezte a legfőbb ügyész tevékenységének szakmai vizsgálatát, most azt követően jelentette be az eljárás elindítását, hogy Darius Vâlcov, a miniszterelnök tanácsadója nyilvánosságra hozott egy titkos megállapodást, amely a Román Hírszerző Szolgálat és a legfőbb ügyészség között köttetett meg 2016 decemberében. 

Toader felidézte: a dokumentum szövegéből kiderült, hogy ez a megállapodás hatályon kívül helyezte a 2009-ben megkötöttet, amit március végén hozott nyilvánosságra a legfőbb ügyészség. A miniszter kifogásolta, hogy a legfőbb ügyész egy olyan megállapodás szövegét hozta nyilvánosságra akkor, amely már nem volt hatályban és elhallgatta az újabbat. Toader megállapította: az a tény, hogy a megállapodásban a "hatályon kívül helyezés" kifejezést használták, azt mutatja, hogy a felek törvényként tekintettek a tikos megállapodás szövegére. Ez a most nyilvánosságra került megállapodás is azt szabályozta, hogy bizonyos büntetőjogi eljárásokban miként együttműködik egymással a legfőbb ügyészség a belföldi hírszerzés.

A szociálliberális kormánykoalíció szerint a titkosszolgálat és az ügyészség összefonódása nyomán létrejött úgynevezett párhuzamos állam a titkos megállapodások alapján működött és megteremtette az alapot a visszaélés lehetőségére bizonyos büntetőjogi eljárásokban.

A Mediafax hírügynökség emlékeztetett, hogy május 4-én Johannis elutasította, hogy érdemben kommentálja a titkos megállapodásokat arra hivatkozva, hogy egyet se kötöttek az ő elnöki mandátuma idején, amely 2014-ben kezdődött, viszont ezt a mostanit 2016-ban írták alá. Az elnök pénteken az ellenzéki liberálisok egyik tanácskozása alkalmából újságíróknak elmondta: teljes mértékben megbízik a legfőbb ügyészben és a hírszerzés vezetőjében, és meggyőződése, hogy nem írtak alá olyan dokumentumot, amely törvénytelen lenne.

Eduard Hellvig, a belföldi hírszerzés vezetője pénteken este egy sajtónyilatkozatban arról biztosította a közvéleményt, hogy nincs már hatályban egyetlen olyan titkos megállapodás sem, amely az igazságszolgáltatásra vonatkozik. Hellvig szerint a különböző jogszabályokat a megállapodások nélkül is alkalmazni lehetett volna, de korábban ez volt az állami intézmények egyik "hagyományos eszköze", amellyel pontosították az együttműködésük keretét.

Az ellenzéki pártok megalapozatlannak nevezték Toadernek a legfőbb ügyész tevékenységének kivizsgálására irányuló kezdeményezését, és szerintük a miniszter célja az, hogy Lazărt leváltsa és a helyére olyan legfőbb ügyész kerüljön, aki teljesíti a kormány parancsait.

A kormánypártiak támogatja, az ellenzék bírálja

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke bíztatónak tartja az igazságügyi miniszter kezdeményezését, mert "végig kell vinni a rendszer reformját". "Elfogadhatatlan, hogy a párhuzamos állam emberei beférkőzzenek a román igazságszolgáltatási rendszerbe. (...) A beépített tisztek jelenléte a társadalom minden szövetébe példa nélküli állapotot teremt a demokratikus országokban. Végig kell vinni az igazságügy reformját és ugyanakkor vissza kell térni a titkosszolgálatok tevékenységének demokratikus ellenőrzéséhez. Toader kezdeményezése egy lépés ebben az irányban" - hangoztatta Călin Popescu-Tăriceanu.

Ludovic Orban ezzel szemben úgy véli, hogy az igazságügyi miniszter "a Romániát vezető bűnözői csoport megbízásából" jár el. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének "egyetlen okról sincs tudomása", ami egy ilyen eljárást indokolna. "Nyilvánvaló, hogy Tudorel Toader a Romániát vezető bűnözői csoport megbízásából jár el az ügyészség vezetői és minden olyan ügyész ellen, aki kivizsgálást merészelt indítani a kormánypártok vezetői ellen" - állítja Orban.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői úgy vélik, hogy a protokollumok csak ürügyként szolgálnak az igazságügyi miniszternek arra, hogy leváltsa Augustin Lazărt, és helyébe egy olyan főügyészt nevezzen ki, "aki válaszol a politikai parancsokra". Meglátásuk szerint ezzel befejeződne Toader megbízatása, hogy "lefejezze az összes ügyészséget", amelyek eredményt értek el a korrupcióellenes harcban és zavartak egyes szociáldemokrata politikusokat.

"Dragnea meg akar szabadulni Augustin Lazărtól, hogy lezárhassa az augusztus 10-ei tüntetések ügyét. A PSD, akárcsak a forradalom vagy a bányászjárás esetében, el akarja titkolni az igazságot, hogy megmentse a felelősség alól azokat, akik a parancsokat adták" - nyilatkozta Dan Barna, az USR elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?