Johannis az esetleges felfüggesztéséről: Hahaha!

Hahaha! - ennyit válaszolt Klaus Johannis államfő pénteken Nagyszebenben, amikor újságírók azt hozták szóba, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ismét az ő felfüggesztéséről beszél.

"Válaszolhatok informálisan? Hahaha!" - mondta Johannis, amikor arról kérdezték, hogy aggasztja-e, hogy Liviu Dragnea ismét az államfő esetleges felfüggesztéséről beszél. A PSD elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy "a maga részéről azonnal felfüggesztené Johannist", de ez ügyben tárgyalnia kell a koalíció társelnökével, Călin Popescu-Tăriceanuval, aki más véleményen van. 

Tăriceanu: alaposan mérlegelni kell

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) szerint alapos mérlegelésnek kell megelőznie az államfő tisztségből való felfüggesztésére vonatkozó esetleges döntést. Az alakulat a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében rámutat, bár Klaus Johannist "egyre inkább meghaladják a tisztségével járó követelmények", felfüggesztésének esetleges kezdeményezését alapos mérlegelés kell hogy megelőzze, "maximális felelősséget" igénylő döntésről lévén szó meg kell vizsgálni az ezzel járó kockázatokat és következményeket.

"Beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha egy mélyen megosztott, ugyanakkor gátlástalan politikai vezetők által fanatizmusra és erőszakra buzdított társadalomban kezdeményezzük az elnök felfüggesztését. Más szavakkal: csak akkor dönthetünk úgy, hogy eltávolítjuk a beteg részt a román állam testéből, ha meg vagyunk győződve arról, hogy a műtéttel nem zavarjuk meg az állam működését. Az elővigyázatosság annál is inkább fontos, hogy jövő év első felében Románia látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét" - áll az ALDE Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

A kisebbik kormánypárt ezzel a szociáldemokrata pártelnök kedd esti nyilatkozatára reagált, amelyben Liviu Dragnea azt mondta, a maga részéről nem lenne akadálya annak, hogy a koalíció kezdeményezze az államfő tisztségből való felfüggesztését, Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök azonban eddig nem értett egyet ezzel. "Én szeretném, de lássuk, meggondolta-e magát Tăriceanu" - fogalmazott a téma kapcsán a PSD-elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?