FRISSÍTVE - Komolyabb rendbontás nélkül zajlott a második kormányellenes tüntetés

FRISSÍTVE: Körülbelül ezer személy tiltakozott szombaton 18 óra 30 perckor a bukaresti Győzelem téren (Piaţa Victoriei). 19 órára pedig körülbelül háromezer személy gyűlt össze a kormánypalota előtti téren. A környező utcákban korlátozták a forgalmat. Az ország más nagyvárosaiban is gyülekeznek a tiltakozók. A kormányellenes tüntetések második napja súlyos incidensek nélkül zajlott.

A tiltakozók Románia és az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Skócia, Kanada, Belgium és Spanyolország zászlóit lengetik, vuvuzelákat fújnak.

A térségben csendőri és rendőri erőket, valamint SMURD mentőegységeket lehet látni.

A demonstrálók között van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is. Ludovic Orban keresztülment a tömegen, és a csendőrök által felállított védőkorlát előtt állt meg. 

A tüntetők között sok a kisgyermekes szülő. 

Az ország más nagyvárosaiban is tüntetnek

Több mint 15 ezresre duzzadt a bukaresti tüntető tömeg, a demonstráció eddig incidensek nélkül zajlott. Kormányellenes tüntetéseket tartanak az ország több más városában is.

A fővárosban tiltakozók közül többen leültek a földre, háttal a Victoria-palotának, és a kormány lemondását követelik. Az emberek azt mondják, hogy ha ülnek az aszfalton, a csendőrök nem vádolhatják meg őket azzal, hogy erőszakot provokálnak.

Kormányellenes tüntetések zajlanak az ország több más városában is. Nagyszebenben csaknem négyezren, Kolozsváron, Iaşi-ban és Nagybányán háromezren, Temesváron és Brassóban több mint kétezren vonultak utcára szombat este.

Maszkos tiltakozók rohantak a csendőrök védőkorlátjának

Egyes becslések szerint meghaladta a 25 ezret a tüntetők száma. Egy fiatalember megpróbálta áttörni a védőkorlátot, őt kiemelték a tömegből a csendőrök, és bekísérték a rendőrségre.

Miközben a demonstrálók a román himnuszt énekelték, a Victoria-palota homlokzatára kivetítettek egy, a kormány lemondását kérő üzenetet. A tüntetők többek között azt skandálják, hogy „PSD, a vörös pestis”, „Mondjatok le!”, „Le a kormánnyal!”, „Ébredj, Románia!”

Egy adott pillanatban arcukat eltakaró fiatalok egy csoportja jelent meg a téren. Ketten közülük megpróbálták áttörni a csendőrök által felállított védőkorlátot, mire egyiküket kiemelték a tömegből, és bekísérték a rendőrségre. Az incidens közelében tartózkodó békés tiltakozók eltávolodtak az eltakart arcú fiatalokból álló csoporttól.

A péntekihez képest rendbontás alig volt

Súlyos incidensek nélkül zajlott a kormányellenes tüntetések második napja, a helyszínen még éjfél után is voltak emberek.

Az első tüntetők már szombat reggel megjelentek a téren, de nagyobb számban 18 óra után kezdtek összegyűlni. 22 óra 30 perctől kezdve a tüntetők kezdtek elszivárogni a térről, számuk éjfélig folyamatosan csökkent.

A helyszínre számos csendőr- és rendőrcsapatot kivezényeltek, de számuk kisebb volt, mint egy nappal korábban. A péntekihez képest rendbontás alig volt. Egy férfinél egy kést találtak, egy másikat, aki erőszakosan viselkedett, 500 lejre megbírságoltak, egy harmadikat pedig, aki megkísérelte áttörni a védőkerítést, bekísértek a rendőrségre.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség 12 személyt látott el, kettőt kórházba szállítottak, de egyik esetben sem volt szó agresszióról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?