Az RMDSZ a bukaresti incidensekről: az erőszak minden formáját elutasítjuk

Állásfoglalásban ítélte el szombaton az RMDSZ a péntek esti kormányellenes tüntetésen történt szélsőséges megnyilvánulásokat és agressziót. „Az erőszak minden egyes formáját, a verbálisat és a fizikait is elutasítjuk” – olvasható közleményükben.

Az RMDSZ arra reagált, hogy erőszakba torkollott péntek este a diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a tüntetők és a rendfenntartók összecsapása nyomán összesen 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra a Victoria-téren, 65 személyt, köztük kilenc csendőrt kórházba szállítottak.

Az RMDSZ állásfoglalása szerint alapvető demokratikus jog a gyülekezés, az ezzel élni kívánó állampolgárokat nem veszélyeztetheti senki. Sem a rendfenntartó szervek, sem azok csoportja, akik erőszakot szítani érkeztek a terekre és utcákra.

„Elvárjuk a hatóságoktól, hogy körültekintően járjanak el: tüzetesen vizsgáljanak ki minden egyes visszaélést, bármely oldalról is érkezett. Elvárjuk a politikai pártoktól, hogy ne manipuláljanak, és ne sajátítsák ki több tízezer ember ügyét önös politikai céljukra” – olvasható a küzleményben.

Az RMDSZ arra kéri az államelnököt, hogy lássa el alkotmányos szerepét, intsen párbeszédre és békére, közvetítsen a társadalom különböző csoportjai között. „Tüntethessenek békésen mindazok, akik élni kívánnak ezzel a jogukkal!” – zárul az állásfoglalás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?