FRISSÍTVE - Több tízezren tüntettek a kormány ellen, könnygázt is bevetettek

A nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai vonultak pénteken korrupcióellenes jelszavakkal a kormány épülete elé, ahol több ízben dulakodás tört ki az úttestet elfoglalni próbáló tüntetők és a székházat védő rendfenntartók között. FRISSÍTÉS: A demonstráció 20 óra után 40 ezresre duzzadt, 74-en megsérültek a Mediafax szerint az incidensekben.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandáló, Viorica Dăncilă kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását követelő első néhány tucatnyi tüntető már péntek délelőtt megjelent a kormány székháza előtti Victoria téren, a délutáni órákra számuk több százra emelkedett, majd több ezerre emelkedett. Este fél 9 körül az ellenzéki sajtó szerint már több mint 40 ezren voltak jelen a téren.

A pénteki demonstráción a szokásosnál feszültebb a hangulat: a tüntetők megpróbálták megközelíteni a kormány épületét, megfékezésük érdekében a csendőrség könnygázt, majd az esti órákban vízágyút is bevetett. Több tüntető egészségügyi ellátásra szorult – este fél 9-ig a Mediafax szerint 74 személy –, a rendfenntartók több erőszakosnak minősített tüntetőt kiemeltek a tömegből.

A közösségi portálokon szerveződött megmozduláshoz a hazai ellenzék hívei is csatlakoztak, a fővárosi demonstrációval egy időben pedig több romániai és nyugat-európai nagyvárosban is szimpátiatüntetések kezdődtek.

"A csendőrök állandó párbeszédet folytatnak a tüntetőkkel a bukaresti Victoriei téren, próbálják meggyőzni őket arról, hogy ne dobáljanak különféle tárgyakat a rendvédelmi szervek képviselői felé - mondta az Antena 3 hírtelevíziónak a bukaresti csendőrség sajtószóvivője. Georgian Enache szerint a demonstrálók ürülékkel, vizelettel teli zacskókkal és kövekkel dobálták a csendőröket, illetve arra is volt példa, hogy a kövek tüntetőket találtak el. "Amikor áttörték a védőkerítést, kollégáim kénytelenek voltak használni a felszerelésük részét képező spray-t, mert vészhelyzetbe kerültek, és a törvény értelmében minden rendelkezésükre álló eszközt bevethetnek a veszély elhárítása érdekében" - magyarázta. 

A tüntetők "Igazságot akarunk, nem korrupciót", "PSD a vörös pestis", feliratú táblákat emelnek a magasba, de obszcén tartalmú PSD-ellenes szlogeneket is látni-hallani. A román nemzeti zászlókon kívül számos uniós és tengerentúli ország lobogóját lengetik, és több nyugati nagyváros nevét tartalmazó feliratot tartanak.

A kormányoldal azt hangoztatja, hogy a tüntetőket a jövő évi elnökválasztásra hangoló jobboldali pártok manipulálják, és ők nem képviselik a teljes diaszpórát, amelynek soraiban a PSD-nek is több százezer tagja van.

Nemcsak Bukarestben, hanem az ország több más városában is kormányellenes tüntetések zajlanak péntek este. Nagyszebenben több mint kétezren gyűltek össze a diaszpórában élők fővárosi demonstrációján részt vevőkkel szolidarizálva, Kolozsváron ezren, Iaşi-ban mintegy háromszázan, Temesváron és Nagybányán félezren, Brassóban és Besztercén kétszázan vonultak utcára 19 óráig. Mindenhol PSD-ellenes jelszavakat skandálnak, és a kormány lemondását kérik a tüntetők.

A hírtelevíziók által megszólaltatott, külföldről hazatért tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyott nemzettársaikkal, hiszen számukra sem érdektelen, mi történik az országban, van-e hová hazatérni, sikerül-e változtatni azokon a közállapotokon, amelyek miatt külföldön keresték boldogulásukat.

A tüntetők előrehozott választások megrendezését, a korrupt személyeknek kedvező törvényalkotás leállítását követelik, és a bukaresti "bürokrata, korrupt, haszonleső, kormányzásra alkalmatlan" vezetést teszik felelőssé azért, hogy Romániában nem tudtak érvényesülni.

Csaknem 25 milliárd dollárt küldtek haza

A Világbank tavaly 3 millió 660 ezerre becsülte a külföldön élő román állampolgárok számát. A legtöbben, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában élnek. A munkaképes román állampolgárok közül minden ötödik külföldön dolgozik - ez minden más európai uniós országnál rosszabb arány, amely miatt az uniós államok közül Románia szembesül a legjelentősebb munkaerőhiánnyal és a legrosszabb demográfiai kilátásokkal.

A külföldön dolgozó román vendégmunkások az uniós csatlakozás óta eltelt évtizedben csaknem 25 milliárd dollárt küldtek haza banki átutalások révén Romániában hátrahagyott családtagjaiknak, de a készpénzben hazavitt összegeket is hozzáadva - az Eurostat becslése szerint - a román diaszpóra 31,7 milliárd eurót juttatott Romániába a 2007 és 2017 közötti évtizedben.

Az economica.net gazdasági portál összehasonlításképpen arra emlékeztetett: ez az összeg nagyobb, mint az a 30 milliárd euró, amennyit Románia - saját befizetéseit leszámítva - az Európai Uniótól kapott ebben az időszakban, és csaknem fele annak a 73,5 milliárd eurónyi összegnek, amely közvetlen külföldi befektetésként érkezett az utóbbi évtizedben Romániába.

A többmilliós román diaszpóra korábban is jelét adta, hogy szoros kapcsolatokat ápol az anyaországgal, és nem hagyja hidegen a romániai közélet. A 2016-os parlamenti választásokon több mint százezer román állampolgár voksolt a külképviseleteken, 2014-ben pedig a diaszpórának - a leadott 375 ezer szavazatával és a voksolását akadályozni próbáló hatóságok elleni otthoni PSD-ellenes lázadás révén - meghatározó szerepe volt Klaus Johannis államfő megválasztásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?