„Klaus Johannis harakirit követett el”

Harakirit követett el Eckstein-Kovács Péter volt szenátor szerint az államfő azáltal, hogy alkotmányossági kifogást emelt a közigazgatási törvénykönyv minden olyan rendelkezése ellen, amely túlmutat az alaptörvényben rögzített anyanyelvhasználati jogon, vagy megengedő módon értelmezi azt.

Az RMDSZ-ből nemrégiben kilépett politikus a Facebook-oldalán emlékeztetett arra, hogy az eddigi elnökválasztásokon az erdélyi magyarok a szövetség álláspontjától függetlenül a PSD-s jelölt ellenjelöltjére szavaztak a második fordulóban, s voksaik eldöntötték a küzdelmet.

Eckstein szerint Klaus Johannis elveszítette a magyarok szavazatait, miután kiderült róla, hogy 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el. „Függetlenül attól, hogy a magánszemély Klaus Johannis hogyan gondolkozik, elnökjelöltként nagy hibát követett el, amelynek valószínűleg megfizeti majd az árát” – írta román nyelvű bejegyzésében a volt szenátor. Eckstein szerint ezek után a jövő évi államfőválasztáson több tízezer magyar otthon marad majd a második fordulóban, arra a szólásra gondolva, hogy „egyik kutya, másik eb”.

RMDSZ: ez értelmezhetetlen hozzáállás

Mint ismert, a Maszolnak nyilatkozva korábban az államfő eljárását Cseke Attila is bírálta. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán egy közleményt is kiadott, amely szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy miközben Románia mintaállamnak tartja magát a kisebbségvédelem terén, az államelnök az alkotmánybíróságon emel kifogást a kisebbségek anyanyelvhasználati jogai ellen.

"Mindezek számos, Románia által ratifikált EU-s egyezményben és nemzetközi szerződésben, sőt az Európa Tanács ajánlásaiban is szerepelnek. Az államelnök szerint tehát Romániában nincs szükség a kisebbségek anyanyelvhasználatának támogatására, sőt a törvényben 17 éve szereplő jogokat is csökkenteni kellene. Az RMDSZ számára ez egy elfogadhatatlan és értelmezhetetlen hozzáállás" - szögezte le az RMDSZ frakcióvezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?