Bogdán Tibor: Tanulunk, tanulunk…

Kerül, amibe kerül, de ne sajnáljuk a pénzt, megéri, mivel ezúttal nemes célokat szolgál. Kormányunk hebegő-habogó, makogó tagjai ugyanis nekihasalnak a tanulásnak, ami azért lássuk be, nem semmi dolog!

Legelőször is anyanyelvüket sajátítják el. Jó, jó, megértem és elfogadom az érvet, miszerint ezt nem most, miniszterként, hanem még az elemi iskolában kellett volna megtenniük. Ki tudja miért azonban, valahogyan ez kimaradt nekik. Lehet, hogy nehéz gyermekkoruk volt, vagy rossz iskolába jártak – ami a romániai oktatási viszonyok között bizony, könnyen megeshet –, netán pikkelt rájuk a román tanár, szóval bőven akad magyarázat minderre.

Az anyanyelv elsajátítása a román kormánytagok számára is létfontosságú lenne, hiszen ily módon sokkal könnyebben tanulhatnának majd meg más tantárgyakat is; mondjuk a matematikát, ami lehetővé tenné, hogy kiszámítsák, meddig lehet büntetlenül populistáskodni, mekkora fizetés- és nyugdíjemeléseket adhat egy ország anélkül, hogy a feje tetejére állna a költségvetése.

Azt nem lehet tudni, hogy az anyanyelvtanulás nagyszerű ötlete kitől származik, de feltehetően benne van a szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea keze is, hiszen végső soron miniszterelnök-asszonyunkat a szoknyás Liviu Dragneának is tekinthetjük.

A lényeg az, hogy a kormány most nem sajnálja a pénzt a miniszterek továbbképzésére – legyen szó akár csupán elemi iskolai szintről is, de hát nem lehet mindjárt akadémiai fokozaton elkezdeni az oktatást. A kormányfőtitkárság most úgy határozott, hogy a Közfelvásárlások Elektronikus Rendszerén keresztül négyszáz könyvcsomagot vásárol meg. A csomagok teljesen egyformák, és mindegyikben ott lesz a román nyelv értelmező szótára, továbbá helyesírási, morfológiai és helyes kiejtésre vonatkozó szótára, valamint A román nyelv alapvető nyelvtana című kötet.

A négyszáz csomagot ingyenesen osztják szét a kormánytagok között, akik lám, továbbra is részesülnek az ingyenes oktatás jótéteményeiben.

Az egész pedig még ötvenötezer lejbe, vagyis tizenkétezer euróba sem kerül. Igaz ugyan, hogy ezt az összeget a miniszterek, államtitkárok és -helyettesek, vezérigazgatók, igazgatók, osztályvezetők stb. helyett közpénzből fizetik, de hát az adófizető ne legyen smucig ilyenkor, ez a kis pénz bőven megéri, hiszen képtelen ötleteiket, értelmezhetetlen döntéseiket a kormány tagjai legalább jó románsággal mondhatják majd el. És végre szóhoz juthatna a „hallgatag gazdasági miniszter”, Dănuț Andrușca is, akit szociáldemokrata kollégái eddig egyszerűen nem engedtek megszólalni, nehogy valami szamárságot mondjon – méghozzá csapnivaló románsággal.

Az más dolog, hogy a megrendelésben a kormányfőtitkárság illetékesei maguk is bakiztak: a könyvcímek minden egyes szavát nagybetűvel kezdték, holott a román nyelvben csupán a cím legelső szavát írják azzal, de hát a csomagokból bizonyára kapnak majd a kormányfőtitkárság tagjai is…

Az viszont igen jó kérdés, hogy miért az adófizetőt veri költségbe a kormány – legyen szó akár csupán ötvenötezer lejről is –, amikor az említett kötetekhez ingyenesen is hozzá lehetne jutni az interneten, ahol ráadásul sokkal könnyebben kezelhetők, mint például a több kilós értelmező szótár. Aminek internetes változata ráadásul, a nyomtatott verziótól eltérően, tartalmazza a főnév- és igeragozásokat is, fölösleges volt tehát megrendelni a vaskos köteteket. A román nyelv alapvető nyelvtana pedig – jóllehet címében ott szerepel az „alapvető” szó –, olyannyira nehézkes olvasmány, hogy azt még a szakemberek is alig veszik kezükbe, aligha kapkodnak majd utána miniszter uramék. Mert az igencsak nagy kérdés, hogy mennyire forgatják majd a megrendelt köteteket a „célszemélyek”.

Román nyelvészek máris úgy vélik, a kormány jobban tette volna, ha ezt az összeget a Román Akadémiához tartozó Nyelvészeti Intézetnek utalta volna át, a 2009, illetve 2005 óta változatlan értelmező, valamint a morfológiai szótár módosítására, kiegészítésére.

Így aztán felmerült annak a lehetősége is, hogy az az egész, négyszáz csomagos megrendelés nem egészen tiszta ügy, a forgatókönyv szerint a kormány részéről valakinek érdekeltsége lehet a három kötetet megjelentető Univers Enciclopedic Gold kiadónál.

Ja igen, szavamat ne felejtsem: a könyvcsomagokban természettudományos népszerűsítő kötetek – valamint meséskönyvek is vannak: Mira és a fehér sárkány, a Vízimanó…

Utóbbiak bizonyára hasznos olvasmánynak bizonyulnak majd: elolvasva őket, miniszter uramék a jövőben talán még szebb (és még hihetetlenebb) mesékkel altathatnak majd el minket…

Kimaradt?