Kustán Magyari Attila: Megnéztem, hogy kicsoda Kylie Jenner. Továbbra sem tudom

Régóta tartja magát az a tévhit, hogy az emberek döntései szabadok. Tulajdonképpen erre épült fel az a liberális világ, amelynek záró korszakában bizonyos Kylie Jenner egyetlen tweetje komoly anyagi károkat okozhatott a Snapchatnek.

Boldogak, akik nem ismerik Kylie Jennert vagy a legfontosabb magyarországi influencert, bizonyos Palvin Barbarát. A poszt-jackass világban, ahol a befolyásos emberek tulajdonsága legfennebb az, hogy híresek vagy szépek, minden képzeletet felül(vagy alul-)múlt az értéktelenség.

Nem csupán arról van szó, hogy rögtön 33 leszek és már „nem értem a mai fiatalságot”. Bőven voltak olyan bálványaim, akiktől a falra mászott az idősebb generáció, és ez így is van rendjén: ha ma ránézünk a gombafejűekre, nem fogjuk érteni, hogy miért rémültek halálra egy teljes generáció szülei a Beatles-fiúktól. Emlékszem tehát arra, amikor én voltam a megértésre szoruló és az idősebbek az értetlenkedők – ezt nem is felejtem el.

Amit hiányolok viszont (és legyek csak bátor: számon kérek!), az éppen a megbotránkoztatás. Kylie Jenner vagy Palvin Barbara nem visszataszító, nem ijesztő, nem lázad, nem kellemetlen, nem káromkodik, nem trehány, nem megvetendő.

A kései kapitalizmus termékeit úgy csomagolják, hogy véletlenül se zavarják meg a vizeket. Épp ezért sincs semmilyen készségük vagy tulajdonságuk, amit számon lehetne kérni: tulajdonképpen senkik. Gyorsfagyasztott, gyorsan fogyasztandó, nem újrahasznosítható. És persze: annyiba kerül, amennyit ér – ingyenes. Termékmegjelenítés egyetlen lájkért.

Az a skill, hogy nincs skill. Kylie Jenner skillje az, hogy „modell, valóságshow-szereplő, milliomos”. Ha rákeresek a legutóbbi magyar nyelvű hírekre, ezeket a megbotránkoztató és számomra fontos dolgokat tudom meg róla: „Kylie Jenner exe megszólalt az apasági teszttel kapcsolatban”, „Kylie Jenner testén egyáltalán nem látszik, hogy pár hete még terhes volt”, „Kylie Jenner mind a 9 állatát megtartotta a szülés után”, „Íme, Kylie Jenner luxusautója – mint egy űrhajó!”

Még ha nem is valószínű, hogy Kylie Jenner egyetlen tweetje éppen egymilliárd dolláros kárt okozott a Snapchatnek, ijesztő, hogy ez sokáig valószínűnek tűnt és valóban hatalmas befolyása van a „modell, valóságshow-szereplő, milliomosnak”.

A mai celebkultúra értéktelen, de nem ideológiátlan és éppen ebben rejlik a veszélye. Az értéktelenség mögött húzódik az egyetlen érték, amely ma létezik: a fogyasztás értéke. Sportkocsi. Menő lakás. Új bútor. Nyaralás. Partik. Italok. Ruhák. És persze mi magunk mint termék. Szelfi-kultúra, amelyben bárki lehet híres. Már nem 15 percig, hanem 15 másodpercig. Twitter-kultúra, ahol nem kétkötetes a tudás, hanem kétbites. Kinyilatkoztatások. Lájkok, szívecskék, gifek és emojik. Hashtagek: #foodporn, #liveyourlife, #travel. Az ízlésvilág, az érdeklődési körök, a vélemények, érzések, szavak totális uralása.

A fent sorolt hírek látszólag semlegesek, valójában nem azok. Amíg Kylie Jenner babája és luxusautója a téma, addig sem a jogaikért sztrájkoló francia munkások, az amerikai háborúk civil áldozata, az izraeli állam által meggyilkolt palesztinok, az argentin gyárfoglalások, Kína afrikai terjeszkedése és így tovább. A fogyasztás, amelyet magánügynek tekintünk, holott a fogyasztás közügy: rengeteg áldozata van, akikről meg kell feledkezni, különben beleroppanna a rendszer.

A döntéseink nem szabadok. Nem véletlenül hívják úgy a kései kapitalizmus igehirdetőit, hogy celebek és influencerek. Híresek és befolyásolnak. Az tette őket híressé, hogy híresek lettek és azért befolyásolnak, mert befolyásosak. Érthető, nem?

Ebből kell kitörni. Feltárni a látszólagos semlegesség mögött bújó hegemón ideológiát és tartalmat követelni látvány helyett. Vitát tweetek helyett. Mondatot hashtag helyett. Utcaképet szelfi helyett. Partnert influencer helyett. Búcsút inteni a szabad döntés tévhitének és tudatosítani, hogy társadalomban élünk, amely erőteljesen befolyásol minket. Többet kérdezni és több megoldást javasolni még akkor is, ha tévedünk vagy a cáfolattól tartunk. Kilábalni „a magunk teremtette kiskorúságból”.

Fotó: Fortune

Kimaradt?