Bogdán Tibor: „Decens” betegek

A román kormány illetékesei összeállították az újabb „élelmiszer-kosarat”, amely szerintük elégséges ahhoz, hogy a román állampolgár „decens módon” jóllakjon. És amely – szerintük – csakis egészséges élelmiszereket tartalmaz.

Csakhogy élelmezési szakemberek, orvosok vagy nem olvasták a kormány szakosított szakértőinek szakvéleményét a napi kosár tartalmáról, vagy egyszerűen nem értenek egyet vele, mivel mindennek teljesen ellentmondanak. Ha hiszünk nekik – és miért ne hinnénk nekik és miért adnánk hitelt a Dragnea-kormányok semmihez sem értő szakértőinek, minisztereinek, államtitkárainak –, akkor akár azt is mondhatnunk, hogy a kormány által elképzelt „egészséges kosár” kísértetiesen emlékeztet az aranykori időkre, amikor is Iulian Mincu doktor elvtárs pontosan megtervezte, mennyi „egészséges étel” elégséges ahhoz, hogy az új típusú ember kellőképpen karcsú legyen, el ne hízzék, mert akkor majd lusta lesz dolgozni. A szocialista tudományos étkezés szülőatyja azonban harsányan tévedett: kiderült ugyanis (amit titokban addig is tudtunk), hogy a sovány román sem töri magát azért, hogy négy és fél év alatt teljesítse az ötéves tervet.

Ebben az időben jöttek divatba aztán vidéken a „kismegrendelő házak”, ahol igényelni lehetett (mert nem biztos, hogy a kért áru meg is érkezett a vásárlóhoz) a „megrendelőlapokon” feltüntetett havi fél tábla vajat, kilónyi cukrot, lisztet, fél liter olajat, a csontsovány népdalénekes testvérpárról elnevezett csont és bőr Frații Petreuși-csirkéket és egyéb földi nyalánkságokat… 

A „kismegrendelő ház” voltaképpen a jegyrendszert helyettesítette, mivel az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO megtiltotta az élelmiszerexportot a jegyrendszert alkalmazó országoknak. Így aztán jegyrendszer helyett lett kismegrendelő ház, Románia pedig küladóssága törlesztéséért kivihette minden élelmiszerét.

Bukarestben viszont nem voltak kismegrendelő házak, a román főváros adott magára. Élelmiszert itt szabadon nem lehetett kapni, a boltok viszont egy időben megteltek vietnami rákpogácsával, ami a hordós olajban szép sárgára sült meg. A hordós olaj pedig úgy vált fogyaszthatóvá, hogy előzőleg egy krumplit főztek meg benne, ami állítólag felszívta a lerakódott gusztustalan üledéket. Aztán már a rákpogácsa is csak szép álom maradt, mivel hirtelen eltűnt az üzletekből. Bukarestben a nyolcvanas évek vége felé már csupán bukaresti személyi igazolvány felmutatása mellett lehetett tíz deka felvágottat vásárolni. És a kiszolgáló soha nem kérdezte meg, hogy lehet-e két dekával több… Persze, a fővároson kívül sem személyi igazolvány, sem születési vagy újraoltási bizonyítvány, netán házasságlevél bemutatásával sem lehetett már ilyesmit vásárolni.

Anekdotába illő poénok születtek ekkortájt. Egy bűbájos kolozsvári újságíró barátom, miután megjegyeztem, hogy a kolozsváriak számára kiutalt havi fél tábla vaj még az auschwitzi fejadagnál is kevesebb, megengedően csak ennyit mondott: Na, jó, jó, de most ne nézzük Nyugatot!

A román nép „tudományos étkezését” kitaláló Iulian Mincu egyébként a román nép legszeretettebb fia, Nicolae Ceaușescu orvosa volt, ebben a minőségében szabhatta meg az ország lakosságának kiéheztetését szolgáló fejadagját is. Aztán az aranykorszakot követő „új Romániában” szenátorrá majd képviselővé választotta az igencsak feledékeny román nép, az úgyszintén szórakozott Orvosi Akadémia tagjává is beválasztotta, Nicolae Văcăroiu miniszterelnök pedig, nyilván a szánkós vodka hatására egészségügyi minisztert fabrikált belőle.

Nos, Iulian Mincu elképzelései úgy tűnik, most ismét testet öltenek a Liviu Dăncilă vagy Vasilica Dragnea kormány idején (a szösz tudja, milyen névvel lehetne már illetni az egymást követő kabineteket). A havi ezerharminchat lej értékű „élelmiszerkosarat” ugyanis a „kormányszakértők” csupa egészségtelen élelmiszerekkel rakták tele: zsírral, krumplival, kenyérrel, cukorral, vajjal, liszttel, szemes paszullyal, száraztésztával…

Ez a kosár korántsem szolgálja az egészséges étkezést. A vaj, a liszt, a máléliszt, a krumpli, a kenyér hizlal, ami cukorbajhoz, szív-, májbetegségekhez vezethet, melegágya lehet az összes krónikus betegségnek, amelyben Románia már amúgy is az élen jár. Ez a kosár nem az egészséget szolgálja, tartalmát kizárólag gazdasági szempontok szerint állították össze. És ez nem az én véleményem, hanem a közétkeztetési szakértő, Corina Zugravu orvos állítja ezt.

És történik mindez akkor, amikor a fiatalkori elhízás tekintetében Románia európai listavezető, ami jól világosan megmutatja azt, hogy eddig is, mennyire egészségtelenül táplálkozott az ország lakossága. És ezt sem az én bölcsességem mondatja velem, hanem a Fogyasztóvédők Országos Egyesületének elnöke, Sorin Mierlea szögezte le.

Azt szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ne tudnák legalább mindezt a kormány illetékesei – akik közül többen a kizárólag oklevelek kiállításával foglalkozó Román Hírszerző Szolgálat Akadémiáján szereztek diplomát, netán sok száz eurót fizettek amerikai diplomagyáraknak doktori címekért (a postaköltséget nem is számítva).

Az „élelmiszerkosár” tartalma tehát aligha lehet a véletlen műve. Meggyőződésem szerint a kormány ravasz stratégiai elképzeléséről van szó. Dragnea-Dăncilă nehezen tudja ugyanis megmagyarázni, hogy a „kolbászból-van-a-kerítés” kormányprogramja ellenére miért hagyják el egyre többen az országot. Ami igencsak rossz veszi ki magát. A „kajakosár” viszont sokat segíthetne a kormány kimutatásán, hiszen ha létszámban továbbra is csökkenne az ország lakossága – súlyban viszont akár még gyarapodhatna is.

Ami statisztikailag kiváló teljesítmény.

Kimaradt?