Bartha Réka: Vegyes családok nemzeti ünnepe

Brassóban élve nem nehéz azon elgondolkodnom egyik vagy másik nemzeti ünnep margóján, hogy vajon milyen lehet az ünneplés egy román–magyar családban. Ki és mit tűz ki magára március 15-én vagy december 1-jén? Mekkora tiszteletnek örvend az egyik, illetve a másik piros betűs nap? Egyáltalán viszonyulnak-e bárhogy is ezekhez a napokhoz az említett kétkultúrájú családokban?

Nem azért fontos ez az empátia-gyakorlat, hogy mások életében vájkáljak, teregessem a szennyest vagy épp a tiszta ruhát illetéktelenül. Hanem azért lenne fontos erről bármit is tudni, mert fokmérője lehet annak, hogy a mi társadalmunk mennyire teszi élhetővé vagy – épp ellenkezőleg – megélhetetlenné ezeket a napokat azok számára, akik nemcsak március 15-én vagy december 1-jén élnek együtt, alkotnak egy családot, szeretnének békességet, hanem az év összes többi napján…

Nem tudom, újdonságot mondok-e azzal, hogy beleborzongok már annak gondolatára is, hogy milyen érzelmi hullámvasút lehet mindez azokban a családokban, amelyekben nem közömbös az, hogy léteznek ezek a nagyon különböző ünnepek.

Vegyük kiindulópontként azt, ami visszajön a médiából. Mondjuk, ott ül a tévé előtt a magyar és román, illetve román és magyar identitással rendelkező gyermek március 15-én, aki az anyukája nemzeti ünnepéről azt hallhatja, láthatja például, hogy extra csendőri és rendőri készültség szükséges ahhoz, hogy az anyuka nemzettársai ezen a nevezetes napon nehogy sokadszorra is lecsatoljanak egy darabot az apuka által képviselt nemzet földjéből. Ezen kívül is volt ott valami incidens egy piros-fehér-zöld zászlóval, amelyről tudni véli, hogy az az anyuka nemzetének szimbóluma. Mind vitatkoztak róla, hogy az most legális vagy illegális Romániában, vagy leginkább a rendőri fellépés volt nem egészen törvényszerű…, nem lehet érteni, tudni. Tény az, hogy volt valami konfliktusféle.

És ott ül a gyermek a tévé előtt az apuka nemzeti ünnepén is, december 1-jén, amikor ilyen illegális dolgok nem történnek, mert ott minden legális és minden rendben van. De azzal az ünneppel meg az a gond, hogy azt mondták róla: anyuka nem ünnepelheti, nem ünnepelhetné, mert neki akkor leginkább sírnivalója lenne, anya sem tudja pontosan, hogy miért is. Tény az, hogy egyik ilyen nap sem olyan, amilyet – mindezeket látva és tudva – az ember úgy kívánna magának, mint a Mikulást vagy a karácsonyt. Először is azért nem, mert mindig csak a baj van velük.

Anya rendszerint elkapcsolja a tévét, hogy soha ne lehessen megnézni, hogy csatolják-e a földet, apa pedig többször is megjegyezte már, hogy azok mind hülyék, akik azt mondják, hogy anyának sírnia kellene december 1-jén. Különben is az száz éve volt. Azóta minden fejlődött, még Románia is, az anya nemzettársainak pedig nem kéne annyit siránkozniuk, hiszen minden joguk megvan, amit kiköveteltek. Épp a tegnap mondták, hogy Románia micsoda modell külföldön.

A gyermek meg ül, és semmit nem ért már az egészből. Az igazságot immár soha nem fogja megtudni, mert a földet se csatolják, és anya sem sír megrendelésre egy bizonyos napon...

Akkor most mi van?

Hát, pontosan ez van. Hogy semmi nincs. Csak lehetőségek a békétlenségre az év két olyan napján, amelyen nem lehet könnyű román–magyar házasságból született gyermeknek lenni. Mert hogy is lehetne az ilyen – akár csak fél füllel elkapott konfliktusok kapcsán – bármelyik szülőnek inkább igazat adni, mint a másiknak. Erre egyetlen, normális környezetben felnövő, egészséges gyermek sem lenne képes...

Én meg mindezeket végiggondolva azt sejtem: ha csak valamely tévén túli bölcsesség le nem száll ilyenkor ezekre a családokra, amelynek segítségével aztán mégis sikerül összebékíteniük, a kölcsönös elfogadás, és igen, végső soron a kölcsönös tisztelet szintjére feltornázniuk ezt a látszólag összebékíthetetlen két ünnepet a családban, akkor a másik élhető, méltányos változat az lehet, hogy egyszerűen kihúzzák ezt a két napot a naptárból. És az igazság az, hogy nagyon ez utóbbira tippelek, hiszen a család fenntartható békéje sem kutya (csak mi képzeljük úgy, hogy a piros betűs napok ennél fontosabbak)...

Nem tudom, csak feltételezem, hogy miként is zajlanak ezek a beszélgetések, nemzeti ünnepek egy vegyes családban. De nagyon jó volna, ha egyszer maguk az érintettek mondanák el, anélkül hogy úgy érezzék, csak kényelmes kíváncsiskodás van eme empátia-gyakorlatom mögött. Ha megtudhatnánk valamit a vegyes családok a valóságáról (vagy a sok-sok különböző, mégis hasonló valóságból össze tudnánk gyúrni egyet), akkor vegyes társadalmunk egy lépéssel közelebb állna ahhoz a felismeréshez, hogy mit szokott általában nagyon elrontani, amikor nem gondol rájuk is.

Mindenesetre, én már hosszú ideje sokat gondolok rájuk.

Mert együtt élek velük, és a nemzeti ünnepeken túl is érdekel a hogylétük...

Kimaradt?