Bogdán Tibor: Az imuno globinja

Aligha hiszem, hogy valaha is volt olyan miniszterelnöke Romániának – jóllehet ebben a tisztségben az idők során nem mindig az IQ volt a döntő tényező –, aki képtelen szabadon megfogalmazni néhány mondatot, és mondanivalóját a kormányüléseken papírról olvassa fel. Ha most nagyon gonosz lennék, akkor idézném a remek szatirikus internetes oldal, a Times New Roman erre vonatkozó szövegét, miszerint a kormányfő nem is tud olvasni, olykor üres papírlapok vannak előtte, máskor pedig néha fordítva tartja a papírlapokat. A szöveget tulajdonképpen Liviu Dragnea súgja fülébe a miniszterelnök asszony parókájába rejtett mini fülhallgatóba, amelynek három antennája a Szociáldemokrata Párt bukaresti székházára, továbbá Alexandriára és Brazíliára irányul.

De én jóindulatú szeretnék lenni, és határozottan állítom: miniszterelnök-asszonyunk igenis tud olvasni. Az ellenkező látszatot csupán az kelti, hogy rendkívül hűséges akar lenni pártjához, a rendkívüli kongresszus után immár a Liviu Dragnea Párt nevet felvevő politikai tömörüléshez, és hűségét bizonyítandó olvassa fel mondanivalóját minden kormányülésen papírról, nehogy egy vesszővel is eltérjen a pártnak immár nevet adó pártelnök utasításától.

Hogy tud olvasni, azt a tény is jól bizonyítja, hogy ha egyszer szövegírói a papírra imunoglobint írtak, akkor hatszor egymás után is így nevezi az immunoglobulint. Ezt egy interjújában elismerte, amikor nem tartotta kizártnak, hogy így szerepelt az ellenanyag neve a papíron, a hatszoros tévesztést pedig a „pillanat nyomásának” a számlájára írta (csak tudnám, hogy milyen nyomás nehezedik az emberre egy papírra leírt szöveg felolvasásakor?). Egyben megígérte, hogy máskor is tévedni fog, amire banális közmondásokat hozott fel érvként, miszerint a tévedés emberi dolog, és csak az nem téved, aki nem dolgozik. Nos, utóbbi vonatkozásban elismerhetjük, hogy dolgozik… A kormányfő szerint csak igen kevés ember van, aki nem téveszt szavakat, amikor olyan területről beszél, amelyben nem jártas. Ez viszont így igaz – mondhatnánk mi is, egy újabb banális közmondással megerősítve mindezt miszerint, aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

Kormányfőnk tisztázni akarta azt is, hogy ő bizony nem orvos.

Nem orvos, bizony, de még csak nem is bérszámfejtő, hiszen a ritka alkalmak egyikén, amikor szabadon beszélt, igencsak megörvendeztette a minimális nyugdíjon tengődő százezreket, 5200 lejben állapítva meg nyugdíjukat, amelyek idén 6400 lejre emelkednek.

Az öröm azonban kurta volt, mint a malac farka, hiszen csakhamar kiderült a szomorú valóság: a minimális nyugdíj továbbra is 520 lej, amely majd egyszer 640 lejre emelkedik – már amennyire hinni lehet a kormány szociális ígéreteinek.

No, de hát ki törődne mindezzel, azzal, hogy a kormányfő miként ejti ki a hiánygyógyszer nevét, ha egyszer – ígéreteihez híven – megoldotta volna a kórházakból hónapok óta hiányzó életmentő ellenanyag problémáját. Shakespeare-t idézve ugyanis, „mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos”. Ha szerzett volna immunoglobulint, akkor senkit sem zavarna, ha orvosi (meg más fajta) végzettség hiányában kiforgatja a gyógyszer nevét – az akkor is életeket mentene.

Csakhogy immunoglobulin (de hogy kormányfőnk is értse: imunoglobin) helyett egyelőre csak újabb ígéreteket kaptunk tőle, miszerint 10 ezer adag érkezik Romániába, de az is úgy, hogy az osztrákok figyeltek fel a gondra, és ajánlották fel segítségüket. Azt viszont csak remélhetjük, hogy a „sógorok” ígéreteiben legalább már megbízhatunk.

De hogy objektívek legyük: az imunglobin kapcsán dicséretet is érdemel Vasilica Viorica Dăncilica. Szorgalma ugyanis nem mindennapi: képes volt utánajárni annak, hogy 2016-ban, az akkori egészségügyi tárcavezető, Vlad Voiculescu maga is tévesen nevezte meg a gyógyszert…

Az ügybuzgó miniszterelnök asszonyra nagy jövő vár. A Times New Roman szerint akár villamos targoncakezelő is lehetne belőle, amennyiben megtanulna olvasni.

Ez pedig nem semmi, hiszen ezzel megoldaná a nők esélyegyenlőségét, amelynek biztosítékát, az Esélyegyenlőségi Országos Bizottság elnöknője, Gabriela Drăghici szerint az jelentené, ha villamos targoncát hölgyek is vezethetnének. A szatirikus oldal pesszimizmusa ellenében pedig megismételnem korábbi érvemet: az imunoglobinnal miniszterelnök asszonyunk bebizonyította: igenis, tud olvasni.

Kimaradt?