Sike Lajos: Ez a duma nem az a Duna!

Eltalálják, ki az erdélyi magyarság jogainak élharcosa, aki mindenki másnál jobban tudja hol, mikor és mit kell tenni magyar felirat, székely zászló, anyanyelvi oktatás, a szórványmagyarok vagy bármely más ügyben, aki mindenkinél jobban értesült, s aki minden magyar szíve-lelke szerint beszél?

Aki mindenkinél látványosabban liheg-szuszog az autonómiáért, mit sem törődve, hogy a magyarság ötszázaléknyi parlamenti képviseletével, ha beledöglik sem tudja átvinni a 95 százalékos román többségen, ezért más utakat is meg kellene próbálni?

Szabad a gazda: igen, ő az, Toró T. Tibor, akit mostanában elsőnek idéznek bármely erdélyi kérdésben a pesti „királyi" tévéadók, különösen a Duna.

A már két választáson megméretett és egyértelműen zsebpártnak bizonyult Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, ha itthon nem lehet nagymenő, pártfogói révén valóságos ász lett a pesti kormánypárti médiában. Olyannyira, hogy az anyaországi tévénézők joggal gondolhatják: csakugyan ő az erdélyi magyarság megalkuvást nem tűrő, lánglelkű élharcosa, a bukaresti parlamentben ülő RMDSZ-es képviselők pedig csak holmi bólogató jánosok, már csak azért is, mert ők nem mondanak olyan szívbemarkoló szövegeket, mint az EMNP elnöke. Azért sem mondhatnak, mert a valóság talaján kell állniuk, mert nem csaphatják be választóikat, különben hogyan lennének ott már huszonhárom éve egyfolytában a román parlamentben.

Ne tudnák a dunások: több mint sértő az erdélyi magyarság számára, hogy a bennünket érintő nagyobb ügyekben nem az itteni szavazók közel kilencven százalékának támogatását élvező és egyedüli parlamenti képviselettel rendelkező szervezet vezetőit, hanem a magyarországi adófizetők pénzén létrehozott, s a decemberi választáson is több mint leszerepelt zsebpárt elnökét szólaltatják meg elsőnek?

Sokunk véleménye Erdélyben, hogy a Duna TV néhány éve az egyoldalú pártpolitizálás fóruma lett, s nemcsak nálunk hanem a Felvidéken és Kárpátalján is azokat a pártokat részesíti előnyben, amelyeket a Fidesz támogat, még akkor is, ha ezek a pártok, mint legutóbb minálunk az EMNP, enyhén szólva, maguk alá csinálnak. Dunás kollégáink láthatóan nem tanulnak és nem okulnak a nagy vereségek után sem. Vagy inkább nincs rá módjuk, hisz a kormány kézi vezérléssel irányítja őket, méghozzá a szabad véleménynyilvánítás és a nemzeti összetartozás felemelő jelszavával.

Fájdalmas mindnyájunk számára, hogy a nemzet kulturális televíziója mára az úgynevezett jobb magyarok szűkebb vezetőrétegének politikai fóruma lett.

Kíváncsian várjuk, mikor fog ezért olyan rangú elismerést szerezni, mint Cselényi László elnöksége idején, amikor háromszor is megkapta a világ legjobb kulturális televíziója díjat. Azt a három táncosnő szobrocskát, amelyek egy idő után úgy eltűntek a Duna képernyőjéről (netán a mai vezetés szégyelli?), mint a volt elnök az intézmény éléről.

Apropó Cselényi? Vajon miért nem volt ott a Duna TV fennállása 20. évfordulójának ünnepségén? A nézők nagyon várták!

Kimaradt?