Bogdán Tibor: Eszményien rossz

Jaj, csak jó sokáig megmaradna ez a Vasilica, meg Viorica, meg Dăncilă, meg Dargnea kormány!

Nem, dehogyis bolondultam meg, de amióta Rosszkezű Dragnea alakítja a kormányokat – és ez már a harmadik –, azok egyre rosszabbak lettek. Ha pedig Vasilica stb. is bukik, akkor, a trend szerint, még rosszabb kabinet következne. Hát ezért rimánkodom én, hogy hosszú életű legyen a mostani kormány.

Sokan mondhatnák most: ne szórakozzam, ennél rosszabb kormány már nem jöhet. Ez ugyanis tökéletesen rossz kabinet, semmi sem hiányzik ahhoz, hogy mintaszerűen rossz kormány legyen. Ez a kabinet rendelkezik mindennel, egy rossz kormányhoz kell: többnyire műveletlen, anyanyelvüket nem ismerő, makogó, izgulós, csacsiságokat nyilatkozó miniszterekkel, akik vagy semmihez nem értenek, vagy a tárcájuk profiljától teljes eltérő szakmákhoz konyítanak, meg rokoni, haveri alapon kinevezett és a tetejébe korrupt tárcavezetőkkel… Csakhogy – láthattuk – Dragnea nem ismer lehetetlent…

A miniszterelnök pedig – hát az maga a csúcs! Nála rosszabb kormányfőt az egész szociáldemokrata pártban – az ifjúsági és nőszervezetet is ideértve –, de az ellenzék soraiban sem találna a Rosszkezű! Ami nagyon fontos, hiszen a kormányban a miniszterelnök a legfontosabb, olyan, mint a tehén bőre: ő tartja egybe az egészet.

Akárcsak kormánya tehát, Vasilica Viorica Dăncilă is ideálisan rossz miniszterelnök, ezt egész eddigi tevékenysége is bizonyítja. Ahhoz, hogy csapnivaló kormányfő legyen, már végzettsége is alkalmassá teszi. Szakközépiskolában végzett Ploiești-en – márpedig 1989 előtt többnyire csak a notóriusan rossz tanulók mentek szakiskolába. Ezt követően a helybeli Kőolaj- és Gázipari Egyetemen tanult. Történt mindez még szintén az ántivilágban, amikor is Romániában negyvennégy felsőoktatási intézmény létezett. Közöttük a ploiesti-i egyetem előkelő helyet foglalt el: megelőzte az utolsó helyezettet, a negyvenharmadik helyen végzett.

Ebben az időben a felvételi vizsgákon a műszaki egyetemekre egy helyre átlagosan tíz jelentkező akadt, a ploiesti-i egyetemen egy helyre nem egészen egy – 0,8 – felvételiző jelentkezett. Hát – nem volt kunszt bejutni. Amikor pedig Dăncilă végzett, 1988-ban, akkor az egyetemen 144 hely maradt betöltetlenül. Kormányfőnk egyetemét tehát aligha nevezhetnénk a romániai Harvardnak…

A ploiești-i egyetemen szerzett diplomájával aztán Videlében tanított – igaz, szintén csak szakközépiskolában, aztán a Petrom helyi kirendeltségénél dolgozott, ahol állítólag azt csinálta, amihez a legjobban értett: tette a semmit.

Szerencsére „megyei honfitársa”, a Rosszkezű, a hóna alá nyújt, így lett belőle aztán romániai politikus. Aki – tudjuk – szintén nem csinál semmit. Ezt viszont Dăncilă olyan jól csinálta, hogy két alkalommal is elbukta a videlei polgármesteri választásokat, igaz, megelégedett a helyi tanácsi tagsággal is.

A Daddyhez való kutyahűségéért Liviu Dragnea Európai Parlamenti tisztséggel jutalmazta. Dăncilă már ebben az időben is több nyelven nem beszélő politikus volt. Liviu Dragnea szerint Dăncilă franciául és angolul beszél, ám egy interjújában az angol kérdésekre románul válaszolt, egy kulturális rendezvényen pedig (feltehetően fonetikusan leírt) angol nyelvű szöveget olvasott fel – nagyon erős teleormani akcentussal.

Azóta viszont sokat fejlődött és ma már románul is képes nyelvtani hibákat véteni. Szókincse akkora, hogy az első kormányülés megnyitásakor elmondott szöveget papírról olvasta fel.

Persze, Strasbourgba sem választások útján került: miután Titus Corlățean és Cătălin Nichifor lemondott európai tisztségéről romániai parlamenti posztjuk kedvéért, Dragnea benyomta őt egyikük helyébe.

Láthattuk tehát, kormányfőnk nem szokta megnyerni a választásokat. Őt mindig kinevezik. Általában a Daddy. Aki híres a rosszkezéről.

Vasilica Viorica Dăncilát az Európai Parlamentben úgy ismerik, mint a semmit mondás és a kérdésekre adandó válaszok elkerülésének nagymesterét. Természetesen Brüsszelben sem csinált semmit – ez már jó előkészítő lehetett mostani kormányfői tisztségéhez.

Csakhogy miniszterelnökként már nem érheti be ennyivel – most már végre kell hajtania Rosszkezű Daddy minden utasítását, harcolnia kell az igazságszolgáltatás, a párhuzamos állam, Kövesi, Iohannis, Soros, Brüsszel, Washington és olykor a magyarok ellen. Ha nem – fél év múlva repül a tisztségéből, jöhet a következő Dragnea-kormány.

Legelső intézkedései láttán becsületes embert kirázza a hideg. Munkaapparátusának tanácsosává választotta a megvesztetésből származó összegeket a temetőben átvevő Darius Vâlcovot, akit befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással, megvesztegethetőséggel vádolnak. Egyebek között. És akit júniusban bírói felügyelet alá helyeztek. Ez egyébként az első román kormány, amelynek tagjai lehetnek hivatalosan is felvállalt korrupt miniszterek.

Aztán: Dăncilă megválasztása után ígéretet tett arra, hogy mandátuma alatt nem vezet be semmilyen új adót, illetéket. Rosszkezű viszont nem így akarta, így most már a pénzügyminisztérium egy százalékos adó bevezetését tervezi minden beruházás esetében.

És alig lépett hivatalba, az új kormány nyomban kétmilliárd eurós hitelt vett fel a nemzetközi pénzpiacokról – kell a pénz Daddy populista ígéreteinek kielégítéséhez.

Politológusok mondják, ahhoz, hogy egy kormányban a miniszterelnök valóban kiemelkedjék, olyan emberekkel kell körülvennie magát, akik szellemileg elmaradnak mögötte. Nos, a miniszterek parlamenti meghallgatása nyomán kétség sem fér hozzá: Dăncilă kiemelkedik a tárcavezetők közül.

Fotó: romanialibera.ro

Kimaradt?