Ambrus Attila: A Trabantot vezető Formula-1-es versenyző

Lemondott miniszterelnöki tisztségéről Mihai Tudose. Nem, nem azért, amiért azonnal le kellett volna köszönnie, mert akasztással fenyegette meg a székelyeket – mert fölösleges minden nyelvészkedés, szövegmagyarázati kísérlet, valójában ezt tette! –, hanem mert elveszítette, eljátszotta pártja bizalmát. Mihai Tudosét nem szabad azzal megsérteni, hogy túlságosan okos ember, inkább ösztönlény, nem nagymacska ragadozó, inkább politikai elefánt, akivel elhitették, Liviu Dragnea helyét is elfoglalhatja a szociáldemokraták élén.

Voltak ellenfelek is, kik tudatosan növesztették Tudose álmát. Például Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, aki kétütemű autóhoz hasonlította a kormányt, amelynek két irányítása van, Mihai Tudose miniszterelnök és Liviu Dragnea is vezeti, s miközben az egyik balra, a másik jobbra kormányoz, miközben egyik fékez, a másik gázba tapos. Klaus Iohannis államfő is jelezte, jó miniszterelnöknek tartja Tudosét.

A román szélsőjobb is bal karján ragadta a miniszterelnököt, aki népszerűségének növeléséért – a Dragneával való végső összecsapás előtt – náci ösztöneinek szabad utat engedve fenyegette meg az erdélyi magyarokat.

Az, hogy Mihai Tudose nagyra tartotta magát, bizonyítja az is, hogy magát Formula-1-es pilótának álmodta, aki Trabantot vezet. Amikor a menesztéséről határozó gyűlésről távozott, annyit mondott: „Kiszálltam a Trabantból!”

Noha Tudosénak el kellene számolnia kormánya bukdácsolásával, azokkal a szerencsétlen intézkedésekkel, amelyek meggyengítették a lejt, növelték az inflációt, s elporlasztották a fizetőerőt.

Ám nemcsak Tudosénak, hanem Liviu Dragneának is szembe kell néznie azzal, hogy noha újabb csatát nyert meg, ha tovább folytatódik a párton belüli bakalódás, a harcot végül elveszítheti. Ennek a veszélye egyenes arányban nő, ha – ami nem nehéz! – Tudosénál intelligensebb miniszterelnök vezeti a kormányt, aki nem ajtóstól tör be a Modrogan utcai pártszékházba.

Liviu Dragnea számára feloldhatatlan problémát jelent, hogy bírósági ítélete miatt nem lehet miniszterelnök, nem rendelkezhet azok fölött a források fölött, amely a feudális struktúrájú Szociáldemokrata Pártban a hűbérek kifizetését biztosíthatnák.

A szociáldemokraták veszőfutása előbb utóbb népszerűségvesztéshez is vezet, akkor is – ha meglepően – a párt belsőviszályai eddig nem befolyásolták a választók politikai opcióit, s a közvélemény-kutatásokban az SZDP még mindig toronymagasan vezet.

Megszületett a szociáldemokraták javaslata is a miniszterelnöki szék betöltésére. Viorica Dăncilától azt remélik az SZDP vezetői, hogy nem fog együttműködni – mint hangoztatják, de semmivel nem támasztják alá, Sorin Grindeanu és Mihai Tudose – a titkosszolgálatokkal.

Azt is remélik, hogy Viorica Dăncilát nincs amiért visszautasítania Klaus Iohannis elnöknek. Talán csak azért, teszem hozzá, mert a miniszterelnök-jelölt – minő meglepetés! – Liviu Dragnea hűséges embere. És számra ütve kérdezem: meddig hűséges még?

Félő, hogy nem lesz csend az SZDP-ben továbbra sem. A Tudosét támogató helyi kiskirályok hátrább léptek, de bizonyára nem hagyják vereségüket annyiban.

Tudose elbukott. Mi, erdélyi magyarok örülhetünk is ennek, hiszen kiérdemelte a Románia legostobább, legfaragatlanabb miniszterelnöke nevet. Az azonban tanulságos lehet számunkra, hogy egyetlen SZDP vezető sem hozta fel leváltásának indokaként, hogy kijelentésével etnikai feszültséget keltett, s ártott a jószomszédi viszonynak is, felrúgva az európai elveket és szokásrendet. Pedig ez a legnyomósabb érv lett volna a menesztése mellett. Hasonlatos ahhoz, mint amikor a Trabantot vezető Formula-1-es pilótától, mert részegen vezetett bevonják a jogosítványát.

Fotó: hirado.hu

Kimaradt?