Ambrus Attila: Túl az igazságon

Véget ért 2017, melyet nem tudom, hogy örömujjongással kellene-e búcsúztatni vagy megkönnyezni, mert noha nem sok jót hozott, de félő, hogy 2018-nál mégis jobb volt.

Mindegy. Túl vagyunk rajta. Túl vagyunk az igazságon is. Életünket az álhírek, a populizmus, a manipuláció határozta meg. Ami annál sajnálatosabb, hogy hihetetlenül olcsó trükkökkel operáltak, még a manipulátorokat mozgató machinátorok sem fárasztják magukat túl sokat vele. A recept egyszerű: a 28 plusz 44 év iskoláiban módszeresen lebutított, a szegénység és kiszolgáltatottság küszöbén tartott massza szolidaritási készsége közelít a nullához, s kész marakodni az odavetett koncon, akár egymás torkának is ugrik bármilyen képtelen híresztelés, vádaskodás hallatán.

Mit hozott 2017?

Egységes magyarellenességet az amúgy szétzilált román politikumban.

Feltétlen Fidesz-gyűlöletet a magyarországi ellenzék körében, a rasszista szélsőjobb összeborulási kísérletét a baloldallal.

A migránskérdés igazi dimenziójának és hatásainak felismerését Európában. (A beismerés még késik.)

Kiszorítósdit, szankciókat, háborút világszerte. Hatalmas profitot a fegyverkereskedőknek, embercsempészeknek, nyomort, halált azoknak, akiknek semmi közük nem lehetett a világ vagyonának újrafelosztási kísérleteihez.

2017 némiképpen felidézte a száz évvel korábbi puskaporos légkört.

Túl az igazságon talán ideje lenne 2018-ban felfedezni a valóságot: nem egymás ellenében, csakis együtt, egymásért maradhatunk emberek. Ám az igazi kereszténységből kinőtt humanizmustól is nagy hévvel és igyekezettel próbálták az új kor tervezői megfosztani az emberiséget.

2018-ban is a legfontosabb küldetésünk: embernek maradni, akkor is, ha a dehumanizálódott Homo sapiens egyre inkább kiszolgáltatja magát az általa teremtett Mesterséges Intelligenciának, miközben elfojtja magában  azt, ami őt az állatvilágból kiemelte: érzelmi intelligenciáját.

De jó lenne, ha néhány év távlatából úgy értékelhetnénk 2017-et, mint azt az esztendőt, amikor ismét rátaláltunk az önmagunk felé vezető útra!

Fotó: theauthorincubator.com

Kimaradt?