Ambrus Attila: Pénz beszél

Miközben a képviseleti demokrácia hatékonyságát megkérdőjelező tüntetők, s a Facebook népe azzal volt elfoglalva, hogy nyomást gyakoroljon a törvényhozásra, hogy ne hozzon törvényt vagy ha mégis hoz, azzal ne változzon semmi az igazságszolgáltatás terén, a szociáldemokrata–ALDE többség áldását adta Románia 2018-as költségvetésére.

Mivel a pénz beszél, nem érdektelen odafigyelni, mit árul el a Tudose-kormány szándékairól.

Kezdjük mindjárt a költségvetési hiánnyal! A kormány jövőre 2,97 százalékos hiánnyal számol, ami súrolja az Európai Unió által elfogadott deficit határát. Nehéz lesz amúgy a hiánycélt elérni, s meglehet, csak akkor valósítható meg, ha a költségvetés kiegészítéskor levágnak összegeket a népjóléti és szociális intézményektől, illetve ami még valószínűbb: az állami beruházásoktól. Van ugyan a szociáldemokratáknak egy mentőötletük: szeretnék, ha az EU rábólintana, hogy a nagy infrastrukturális beruházások önrésze 25 százalékról 15 százalékra csökkenjen, így a megmaradt összegeket a kormány további tervek megvalósítására fordíthatja, esetleg – ami valószínűbb – az állami alkalmazottak bérének kifizetésére használhatja. Az állami szektor béreinek biztosítása amúgy a költségvetés 8,9 százalékára nő. Akkor is, ha néhány korábban elfogadott juttatást a jövő évben sem folyósítanak. Például a pedagógusok továbbra sem kapnak ebédjegyeket, vakációs turisztikai jegyeket stb. A kormány, mint az egyszeri lány hozott is meg nem is ajándékot az alkalmazottaknak: 16 százalékról 10 százalékra csökkentette a jövedelemadót, ettől azonban nem a munkás fizetése, csak az államkassza bevétele nőtt. Ráadásul a bruttófizetés növekedése miatt csökkenni fog 2019-től a megvalósított nyugdíjpont mértéke is.

Hiába van rá törvény, az oktatás az idén sem részesül a költségvetési források 6 százalékában, nem költenek továbbra sem többet a tudományos kutatásra. A kormány azt az előírást sem tartja fontosnak, miszerint minden újszülöttnek 500 euró értékű juttatás jár, amelyet a gyerek oktatására fordíthatnak a szülők. Így a 2018-as költségvetés számaiból sem olvasható ki semmiféle kétségbeesés, próbálkozás annak a jóslatnak a megelőzésére, hogy Románia lakossága kevesebb mint fél évszázad alatt 12 millióra apad. Ügyet se vetettek rá a kormányban.

Arra viszont ügyeltek a költségvetési-tervezet kidolgozói, illetve a honatyák is, hogy a Nemzetvédelmi Minisztérium megkapja a Klaus Johannis elnök által szorgalmazott 2 százalékot a költségvetésből. Az Amerikai Egyesült Államok támogatása szavatolja a stabilitást, az USA pedig szívesen támogat, ha vásárolunk amerikai cégektől drága haditechnikát. Ha kell, ha hatékony, ha nem a potenciális orosz agresszió ellen.

A költségvetési számok ugyanakkor azt igazolják, hogy a kormány decentralizációt mímel, és centralizál. Az önkormányzatok feladatköre széleskörű marad, azonban a kormány nem rendel melléje jövedelmi forrásokat, a jövedelemadó csökkenése miatt jelentős bevételtőlesnek el a polgármesteri hivatalok. Előreláthatóan nem lesz ritka az önkormányzati csőd, amely teljes kiszolgáltatottsággal jár majd. Az sem mellékes, hogy a költségvetés az eddig jól teljesítő önkormányzatokat bünteti, az életképteleneket lélegeztető gépen tartja.

Noha a költségvetési törvény legalább annyira fontos, mint az igazságszolgáltatási törvények, senki sem tiltakozott ellene. Így a költség el van vetve. Ki tudja, Románia hol áll meg?

Fotó: 1616.ro

Kimaradt?