Bogdán Tibor: A gázszámla melege

Romániában télvíz idején rendszerint gáz van, mert nincs gáz. Most akár azt is mondhatnánk, hogy a „helyzet fokozódik” a baumgarteni gáztároló fővezetékénél bekövetkezett robbanás nyomán. Az osztrák hub évi negyven milliárd köbméter gázt szállít európai országokba, nagyrészt Olaszországba, Szlovákiába és Németországba. A balesetet követően kitört pánik miatt meredeken felfelé íveltek a földgázárak, amelyek Olaszországban például megközelítik immár a romániai árak háromszorosát. (Ami az olasz csizma déli felén élőket nagyjából hidegen hagyja…)

Az igazság az, hogy Romániában az illetékesek ellentétes nyilatkozatai miatt soha nem lehetett tudni egészen pontosan, hogy van-e földgáz vagy nincs. A szállítók azt állítják, korántsem elegendőek a készletek, és a tél folyamán a szükségletek egy részét exportból kell majd beszerezni. A kormány illetékesei viszont váltig bizonygatják, alig tudják valahogy megakadályozni, hogy a túlzsúfolt tározókból ki ne csorduljon a temérdek földgáz.

Igaz, az átkos utolsó éveiben szintén csordultig tele voltak a tározók, ám akkor a hatalmas földgázfölöslegnek fejébe szállt a dicsőség és makacsul kijelentette, hogy neki bizony a téli hidegben nincs nyomása, ebben az ügyben inkább nyáron keressük. Így aztán a rengeteg földgáz ellenére majd megfagytunk a lakásban és a munkahelyen.

Az illetékesek a földgáz konoksága láttán mit is tehettek volna? Tehetetlenül tárták szét a karjukat, hiszen a földgáznyomáson még Ceaușescu sem tudott segíteni, pedig neki teljhatalma volt, egyetlen intésére jócskán meghaladta a száz százalékot minden egyes tervmutató, az ötéves tervet pedig négy és fél év alatt teljesítettük, még ha hat esztendőbe tellett is.

(Azt viszont még máig sem értem, hogyan fűtenek mégis földgázzal, mondjuk Szibériában, vagy a „politikai ellenpóluson”, mondjuk Alaszkában).

És azt sem tudom eldönteni, kinek is adjak igazat: az Engie Romania vezérigazgatójának, a nevében is főnök Eric Ștabnak, aki szerint kemény tél esetén már a jövő év első negyede után sem lesz elegendő földgázunk. Vagy a szavait megerősítő Transgaz vezérigazgatójának, Ion Steriannak, aki figyelmeztetett, Románia földgáztartalékai öt év óta nem voltak ilyen csekélyek, mint jelenleg. A vállalat tartalékai a 2,2 milliárd köbméter sem érik el, holott rendes körülmények között 3,2 milliárd köbmétert szoktak ilyenkor tárolni, megközelítve a teljes kapacitást.

Vagy pedig higgyek a kormány energetikai miniszterének, Toma Petcunak, aki szerint nem lesz semmilyen gond sem a földgázzal, sem a nyomással, legyen bármilyen zimankós, fagyos a tél. (A legbiztosabb megoldás persze az enyhe tél lenne).

Attól tartok azonban, hogy mégis inkább az utóbbi évek gyakorlatának kell hitelt adnom, miszerint a téli csúcsfogyasztások idején Románia mindenképpen importra szorult, és a legderűlátóbb számítások szerint a helyzet legalább négy-öt évig nem is változik. Következésképpen az ország idén is behozatalra szorul, 20-30 százalékos felárral. Amely a baumgarteni hubnál bekövetkezett robbanást követően váratóan növekedni fog.

Igaz, mindezt – legalábbis az első szakaszban – a kisfogyasztók nem érzik meg, a földgáz végső árát ugyanis Romániában az Országos Energiaszabályozó Hatóság határozza meg. Hosszabb távon azonban a szállítók várhatóan erős nyomást gyakorolnak majd a Hatóságra az árak emeléséért, vagyis saját veszteségeik behozásáért.

Az viszont fölöttébb érdekes, hogy a gázszállításban érdekelt cégek immár harmadik éve próbálják meg rávenni – mindeddig eredménytelenül – a kormányt arra, hogy az állami tartalékok keretében legalább egymilliárd köbméteres stratégiai földgáztartalékot hozzon létre, amelyet sürgősségi esetekben lehetne felhasználni – felár nélkül. Mint például éppen most, az osztrák tározó robbanásakor.

Egyelőre azonban a gázfront esetében csak azt lehet biztosan tudni, hogy a helyzet képlékeny, nagyjából olyan, mint a földgáz; és valahogy büdös is – mégpedig nem a merkaptántól…

Félő ugyanis, hogy a minden évben megismétlődő gázhiszti nagyjából csak arra jó, hogy örüljünk a drágább földgáznak is. Az pedig már nem is igazán érdekel, hogy van-e nyomása vagy nincs a makacskodó földgáznak, hiszen alighanem gondunk lesz rá, hogy az évek óta folyamatosan dráguló földgáz miatt lakásunkban a fűtőtestek ne hevüljenek túl.

Biztosan vagyunk ugyanis abban, hogy kellőképpen melegünk lesz majd akkor, amikor megérkezik a gázszámlánk…ű

Fotó: stiridecluj.ro

Kimaradt?