Kustán Magyari Attila: A laposföldesek az új hülyék – de ez többről szól

Nekem mindig igazam van. Ebből a közhelyből szoktunk kiindulni, bármikor bármit is gondoljunk a világról. Ha nem is feltételezzük, hogy véglegesen igazunk van, de az adott pillanatra szűkítve mindenképpen ezt szoktuk gondolni.

Közhely: a laposföldesek hülyék, de Soros György valóban be akar hozni egymillió migránst Európába, hogy meggyengítse a keresztény nemzetállamokat (de talán még gyíkember is). Ezt a közhelyet sokan vallják, köztük vélhetően az a riadt betelefonáló néni is a Karc FM-en, aki a Hírcsárda nevű vicclap egyik híréből idézett, és a műsorvezetővel együtt szörnyülködött. Az álhír szerint „Soros György már nem is migránsokat akar betelepíteni, hanem a magyarokat akarja a migráns országokba átköltöztetni”, „a mobiltelefonokon csak kihangosítóval, headset nélkül szabad majd beszélni. A buszmegállókban ezt a BKV ellenőrei tartatják majd be az utazóközönséggel” és így tovább.

Miután nekünk mindig igazunk van, mások pedig hülyék, az összeesküvés-elméletek híveinek tábora sem homogén. Ez látszólag jó hír, hiszen ezek szerint nem minden konteós hisz a gyíkemberekben, Soros Györgyben, a HAARP-ban vagy kondenzcsíkokban – ez azonban csak a felszín. A mechanizmusok ugyanazok.

A napokban jelent meg az Enigmák című összeesküvés-elmélet videósorozat egy új része, amelyben a műsorvezető Horváth Zoltán – aki gyakran a leghajmeresztőbb konteókat adja közre – a laposföld-elmélet híveivel szemben értetlenkedik. Így fogalmaz: „Még egy dolog van, amit nem értek igazából ezzel kapcsolatban: mi ebben az összeesküvés? (...) Most nem lenne tök mindegy? Tehát ha mondjuk lapos tényleg a Föld, és nem gömbölyű – de miért hitetik ezt el velünk? Egy csomó összeesküvést még megértek. (...) A lapos Földnél egyszerűen nem értem, hogy mi lenne abban az összeesküvés, hogy lapos a Föld.”

A HVG erről az esetről referáló cikke sem kínál megoldást arra, hogy Horváth miért értetlenkedik, csupán „teljesen logikusnak” nevezik az érveit. Pedig erről szó sincs. Horváth Zoltán arról beszél, hogy a laposföld kérdése körül két tábor alakul ki: az egyik lehülyézi az elmélet híveit, a másik azzal vádol, hogy a többiek még nem ébredtek fel, nem látják ezt a nagy összeesküvést. Majd azt mondja, hogy tulajdonképpen a laposföldesek is egy oldalon állnak a többi „ébredezővel” – de végül mintha kihátrálna ebből: szerinte a laposföld-elmélet szolgálhatja azt a célt, hogy megosszák az „ébredezők táborát”. Horváth tehát egy szuperösszeesküvést gyárt a laposföld-összeesküvés híveinek táborát használva ki erre a célra, egy pillanattal azt követően, hogy már-már egy platformra képzelte őket.

Ennek értelmében a laposföld-hívők már nemcsak a hitük miatt számítanak hülyének, hanem azért is, mert akaratukon kívül a háttérhatalmat szolgálják. Sőt még csak nem is összeesküvés az, amiben hisznek, hanem csak egy butaság. Holott a laposföld-hívők maguk is feltételeznek összeesküvést, nincs igaza a műsorvezetőnek abban, hogy mellőznék ezt: a 24.hu-n korábban megjelent interjúban például egészen a NASA szó héber jelentéséig és a Vatikán zsidókat kihasználó politikájáig elviszi a témát az egyik képviselőjük, olyan csavaros összeesküvéseket gyártva, amelyekre még Soros György is irigy lenne. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy miért jó a háttérhatalomnak, ha az embereknek téves elképzelésük van a Föld alakjáról: „A tudás hatalom, a tudatlanság gyengeség. Kit lehet irányítani? A tudatlan tömeget”.

A történetnek egyetlen tanulsága van: a laposföldeseken lehet nevetgélni, de egyben lehetőséget teremtenek arra, hogy saját világképünk hátterét megvizsgáljuk. A felszíni különbségek ugyanis gyakran azonos mechanizmusokat takarnak.

Kimaradt?