Bogdán Tibor: A párhuzamos (zseb)állam

Csoda történt: az alkotmánybíróság döntésének megfelelően folytatódhat az eljárás a TelDrum által lenyúlt összegek ügyében, így tehát nem kizárt, hogy az államnak sikerülhetne visszaszereznie a csaknem 24 millió eurós kárt, amelyet a szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea érdekeltségébe tartozó cég okozott az országnak. Pontosabban: az adófizetőknek. Mert azért az államot is mi, az adófizetők finanszírozzuk, magyarán: tartjuk el.

Mivel a becsületes adófizető számára ekkora összeg csak a számtanpéldákban létezik, megpróbáljuk konkrétan elmagyarázni, mit is jelent egészen konkrétan ez a több mint 127 millió lejnek megfelelő, közel 24 millió euró, főleg mostanság, amikor az államkincstár olyan üres, hogy abban a templom egere is Krőzusnak érezhetné magát.

Hát akkor kezdjük.

Ebből a pénzből kereken 124 436 átlagnyugdíjat lehetne kifizetni, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez az összeg egy éven át fedezné 10 369 átlagos nyugdíjas járandóságait.

Ha pedig Liviu Dragnea „házatájára”, Teleorman megyére gondolunk (ahol az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagnyugdíj 847 lej), akkor a helyi nyugdíjhivatalnak egy éven át nem lenne gondja 12 584 nyugdíj kifizetésével.

A 127 millió lej egyébként több mint felét jelenti a Teleorman megyei tanács – amelyet 2012-ig maga Liviu Dragnea vezetett – idei évre tervezett összes kiadásainak.

Ebből a pénzből közel 54 ezer átlagos bér is kitelne, vagy pedig 4473 alkalmazottat fizethetnénk egy éven át, de az összeg egy hónapon át elegendő lenne több mint 38 ezer családnak, 3200 család pedig egy álló évig megélhetne belőle. Ha pedig csupán egyetlen családdal számolunk, akkor az a 127 millió lejből 3100 éven át élhetne gondtalanul (már ha az ország a Dragnea-félék vezetésével egyáltalán fennmaradna ennyi időn át).

Aztán: ebből a pénzből 80 millió félkilós kenyérre futná, esetleg négy veknit lehetne venni belőle Románia minden egyes lakosa számára, vagy 9810 kiló csirkehús telne ki belőle, netán fél kiló csirkecombot kaphatna Románia valamennyi lakosa.

Ebből a pénzből természetesen számos lakást is lehetne vásárolni. Konkrétan: 455 darab, 60 ezer eurós lakásra futná belőle.

Vagy számoljunk gépkocsikban. A szociáldemokrata elnök által lenyúlt összegből közel 500 BMW gépkocsit, 682 Mercedes C-Class, vagy (a kevésbé igényesekre gondolva) 3928 Dacia Logan autót, esetleg 2284 Dacia Dustert lehetne vásárolni.

Ha pedig politikusok lennénk. és a garázsunk már tele lenne autóval, akkor a 127 millióból 24 millió liter benzinre futná, amiből 601 638 alkalommal lehetne tankolni, 40 literes tartály esetén.

Az egzotikus élményekre vágyó ínyencek pedig akár egy szép szigetet is vásárolhatnának ebből a pénzből. A Fidzsi szigetcsoporthoz tartozó Kanacea szigete már 26 millió dollárért kapható (és még alkudni is lehet) – ami bőven kijön a Dragnea által lenyúlt 24 millió euróból. Az 1300 hektáros szigeten talán el is férne a szociáldemokrata pártelnök alexandriai rezidenciája. De a lenyúlt összeghez képest potom olcsón, 20 millió dollárért is egészen csinos szigetecske kapható Brazília mellett, 399 hektárja esetleg elegendő lenne arra, hogy Dragnea valami kis kulipintyót építsen rá.

Akik pedig nem hívei a fényűzésnek, a Dragnea által lenyúlt összegből akár négy szigetet is vásárolhatnának – igaz, nem annyira egzotikus helyen, hanem csak Görögország közelében.

Ha pedig mondjuk ezt a pénzt Dragnea beruházná megyeközpontja, Alexandriára sportéletének fellendítésére (ami azért kevésbé valószínű), akkor a jelenleg eltervezett és közpénzből finanszírozott 5500 helyes, 12 millió euróba kerülő stadion helyett több mint 20 ezer helyes sportpályát építhetne, és még maradna egy kis pénz az avatási ünnepségre is.

Persze, most mindössze egyetlen, Dragneához kötődő cégről van szó. Ha sikerülne valaha is összeszámolni mindazokat a pénzeket, amelyeket Liviu Dragnea és cinkosai az érdekeltségükbe tartozó cégek nevében zsebre vágtak, hát abból bizony kitelne akár egy újabb Románia is.

Vagy legalább is egy párhuzamos állam…

Fotó: cotidianul.ro

Kimaradt?